Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SIMBOL NAPRETKA ODLAZI U POVIJEST

'Za godinu dana ovo će mjesto biti sravnjeno sa zemljom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 156 godina u Rumunjskoj se zatvara rudnik Petrila, simbol proizvodnje ugljena u toj zemlji, otvoren davne 1859. godine u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji.

"Za našu vladu ovo je možda sretan trenutak, ali za nas je smrt", rekao je Ionel Tinca, 40-godišnji rudar koji je radio u rudniku od svoje 17. godine.

Pročitajte i ovo 13 rudara ostalo zatrpano u rudniku zlata u Rusiji - 1 Borba s vodom i stijenama Strašna nesreća u rudniku zlata: Dva dana u ruševinama zatrpano 13 rudara, ne zna se u kakvom su stanju Rudari, ilustracija (Foto: Getty Images) kilometar ispod površine Čak 39 rudara od nedjelje zarobljeno na dnu rudnika: Započeli težak uspon koji će trajati 10 sati

"Za godinu dana ovo će mjesto biti sravnjeno sa zemljom i zasađeno travom i bit će upravo onakvo kakvo je bilo 1859., to je doista tužno", rekao je inženjer koji je htio ostati anoniman.

Petrila, najstariji rudnik u Rumunjskoj i najdublji u Europi, s rovovima koji se spuštaju na dubinu do 940 metara, otvorena je u doba Habsburške monarhije.

BiH: Četiri rudara poginula u nesreći u rudniku u Kaknju

Nakon 1. siječnja 2016. strojevi i oprema prodat će se u staro željezo, a zgrade, od kojih neke potječu s početka 20. st., bit će srušene.

Petak je bio posljednji radni dan za rudare Petrile. Pred pasivnošću mjesnih vlasti radnici su za vikend odlučili organizirati "obred pokopa" tijekom kojega će blizu rudnika u zemlju zakopati maleni lijes s ugljenom.

"Gradić Petrila nema nikakve budućnosti bez rudnika", rekao je sa žaljenjem Adrian Damian, 42-godišnji rudar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene