Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzni potez

Rumunjski premijer ignorirao EU i imenovao nove državne tužitelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik rumunjske vlade Victor Ponta ignorirao je pozive Europske unije te imenovao šest novih tužitelja i njihove zamjenike. EU je već neko vrijeme zabrinuta stanjem pravosuđa u Rumunjskoj.

Rumunjski premijer nominirao je u srijedu šest novih tužitelja i njihove zamjenike, ne obazirući se na pozive Europske unije za veću transparentnost.

Pročitajte i ovo Eric Dupond-Moretti - 1 Optužbe za sukob interesa FOTO/VIDEO Počelo suđenje bez presedana: Ministar pravosuđa pred sudom jer je maltretirao suce s kojima se sukobljavao dok je bio odvjetnik, a to je tek dio šire priče Uskok, ilustracija - 2 USKOK u akciji Ministra iznenadilo uhićenje, čekaju se i detalji uloge bivše HDZ-ove uzdanice. Oglasila se glavna državna odvjetnica: "Pitanje je kud će istraga dovesti"

Premijer Victor Ponta, čiji je ljevičarski savez prošle godine uzbunio EU pokušajima da smijeni predsjednika Trajana Basescua, njezina glavnog konkurenta, objavio je nominacije rekavši da će one osigurati "političku i pravosudnu stabilnost".

>> Europska komisija zabrinuta zbog stanja pravosuđa u Rumunjskoj

Ponta, koji je i privremeni ministar pravosuđa, u pitanju nominacija mijenjao je stavove i izjave. U utorak je nakon sastanka s Vrhovnim sudskim vijećem (CSM) zemlje rekao da će do imenovanja doći tek nakon transparentnog i dugog procesa. U srijedu je, međutim, imenovao kandidate za ured glavnog tužitelja, odjele za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Njih još treba potvrditi predsjednik.

"To što je premijer ponovno promijenio mišljenje održaava njegovo nepoštovanje sudskog vijeća i nedostatak političke dosljednosti", rekla je Laura Stefan, pravna stručnjakinja iz neovisnog instituta Expert Forum. "Europska komisija jasno je zatražila transparentnost", rekla je.

Po rumunjskom zakonu predsjednik imenuje glavne tužitelje koje predlaže ministar pravosuđa i koji su dobili neobvezujuće odobrenje CSM-a, što je procedura koju mnogi analitičari ocjenjuju politiziranom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene