Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunjski predsjednik traži ostavku Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski predsjednik Traian Basescu u srijedu je u parlamentu zatražio da vlada premijera Calina Popescua Tariceanua podnese ostavku te da se održe prijevremeni parlamentarni izbori.

Tariceanu inzistira na tome da ostane na premijerskoj dužnosti usprkos rezultatima referenduma od 19. svibnja na kojem je propao njegov pokušaj opoziva Basescua.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

To je stvorilo podjelu u izbornome tijelu i u parlamentu, rekao je Basescu. Kako bi se završilo ovo "nedemokratsko" stanje, parlament bi se morao pomiriti sa željom glasača i pristati na prijevremene izbore.

U Rumunjskoj dosad nije bilo potpore prijevremenim izborima, a o njima može odlučiti samo parlament.

Na referendumu 19. svibnja 74,33 posto glasača bilo je protiv
Basescuove smjene, a na glasovanje je izašlo 43, 98 posto glasača.

Referendum je organiziran nakon što je nacionalna liberalna stranka (PNL) uz potporu oporbenih stranaka i parlamenta zatražila smjenu predsjednika države zbog navodne zloupotrebe ovlasti i protuustavna djelovanja.

Odluku o održavanju referenduma donijela je uvjerljiva većina
parlamentarnih zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene