Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunjska vlada dopustila abortus silovanoj djevojčici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjska vlada dopustila je abortus 11-godišnjoj djevojčici, žrtvi silovanja, unatoč protivljenju crkvenih krugova.

Pravoslavna crkva zaprijetila je tužbom ako se djevojčici dopusti abortus, jer je mlađa od 14 godina, donje granice za izvođenje toga zahvata. Djevojčica je u 21 tjednu trudnoće.

Pročitajte i ovo Ilustracija IZMJENE ZAKONA U DANSKOJ Podižu ograničenje za pobačaj na četiri i pol mjeseca Slika nije dostupna Razbijena banda Nudili selektivne abortuse, pa sada sjede u zatvoru

Stajalište pravoslavne crkve u suprotnosti je sa stavom dužnosnika Rimokatoličke crkve koji su isticali da odluku treba prepustiti obitelji. Roditelji djevojčice najavljivali su da će abortus izvesti u nekoj zemlji u kojoj je on dopušten.

"Govorimo o pravu toga djeteta koje je bilo žrtva silovanja i incesta", rekla je Theodora Bertzi, dužnosnica Ministarstva rada i članica vladinog povjerenstva koje je donijelo odluku.

Neželjena trudnoća djevojčice otkrivena je ovoga mjeseca kada su je roditelji odveli liječniku jer im se činila bolesnom. Liječnicima je tada priznala da ju je silovao 19-godišnji ujak kojemu se otada gubi svaki trag.

Slučaj je podijelio javnost, medicinske stručnjake i udruge za zaštitu prava djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene