Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunjska vlada deblokirala pristup arhivu Securitate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjska vlada prihvatila je u srijedu hitnu odredbu kojom se deblokira pristup arhivu Securitate, političke policije u doba komunizma, nekoliko dana nakon što je Vijeće za proučavanje dosijea (CNSAS) proglašeno neustavnim.

- Ta se odredba nameće jer se 18 godina nakon pada komunističkog režima, ne možemo zaustaviti na pola puta u postupcima otkrivanja komunističkih zločina, rekao je premijer Calin Tariceanu.

Pročitajte i ovo Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Prema novom tekstu, istražitelji CNSAS-a će nastaviti s radom, ali prava će im biti ograničena, objasnio je.

Vijeće neće više donositi presude o suradnji političkih dužnosnika, zastupnika i kandidata za državne dužnosti sa Securitate.

Ali osobama koje žele vidjeti svoj dosje i dalje će to biti
dopušteno.

Ustavni sud je prošlog četvrtka proglasio neustavnim više članaka zakona o pristupu arhivima Securitate, ocijenivši da CNSAS "krši ljudska prava" i preuzimaju ulogu "paralelne pravosudne instance".

Odluka Suda izazvala je spor u Rumunjskoj, gdje je nekoliko
nevladinih organizacija i političkih stranaka ocijenilo da se radi o "obnovi komunističkih snaga".

Od osnutka 1999., CNSAS je optužila nekoliko poznatih osoba za suradnju s bivšom političkom policijom, među kojima i bivšu ministricu kulture Monu Muscu.

Novi zakon, koji vodi računa o preporukama Ustavnog suda, trebao bi se podastrijeti parlamentu 45 dana nakon sudske odluke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene