Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza

Rumunjska: Ustavni sud potvrdio predsjednikovu smjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski ustavni sud potvrdio je u ponedjeljak odluku parlamenta o smjeni predsjednika Traiana Basescua i imenovao vođu parlamentarne većine lijevog centra Crina Antonescua privremenim predsjednikom, utirući put za održavanje referenduma 29. srpnja.

"Sud je zaključio da se poštovao postupak razrješenja dužnosti rumunjskog predsjednika Traiana Basescua (...) i da će dužnost privremenog predsjednika obnašati Crin Antonescu", ističe sud u odluci objavljenoj nakon osmosatnog vijećanja. "Rumunjska je pravna država, parlament i vlada su poštovali demokratska pravila", poručio je premijer Victor Ponta odmah nakon očitovanja suda o odluci koju su posljednjih dana kritizirali međunarodna zajednica i nevladine organizacije u Rumunjskoj.

Ustavni sud prošlog je utorka i sam oglasio uzbunu, žaleći se na neviđene napade iz vlade. Parlament je u petak velikom većinom glasova glasovao za Basescuovu smjenu, nakon tjedna u kojemu se zahuktala politička kriza između predsjednika i koalicije lijevog centra, koja je na vlasti od svibnja.

Smjena se još mora potvrditi na referendumu raspisanom za 29. srpnja. Vladajuća većina u utorak je, počinjući ofenzivu za Basescuovu smjenu, zatražila i opoziv predsjednika Senata Vasila Blage i Zastupničkog doma Roberta Anastasea, obojice iz demokratsko-liberalne oporbe i imenovanje Crina Antonescua i Vasila Zgonea na njihova mjesta.

Suci ustavnog suda ocijenili su da žalbe Demokratsko-liberalne stranke (PDL, oporba) na zakonsku utemeljenost opoziva predsjednika dvaju domova parlamenta nisu "prihvatljive" iz proceduralnih razloga, što su pravni stručnjaci i najavljivali. Sud će se u utorak još očitovati o razrješenju pučkog pravobranitelja i o zakonu kojim se mijenjaju uvjeti valjanosti referenduma.

Po tom tekstu, predsjednika države može se razriješiti ako taj prijedlog dobije većinu glasova birača izašlih na referendum, a ne većinu upisanih birača, kao što je bilo po zakonu iz 2010. Njemačka je postupak Basescuove smjene u ponedjeljak nazvala "neprihvatljivim", ocijenivši da se njime gaze načela pravne države. Ako se Basescuova smjena potvrdi na referendumu, prijevremeni izbori će se raspisati u roku od 90 dana. (Hina)

Pročitajte i ovo Demokršćani Potvrdili odluku DIP-a Ustavni sud potvrdio: Demokršćani ne mogu na izbore Slika nije dostupna Suspendirao ga parlament Rumunji na referendumu odlučuju o predsjednikovoj sudbini

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene