Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunjska: Parlament suspendirao Basescua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski parlament suspendirao je danas predsjednika Traiana Basescua, optuženog za neustavno postupanje i zlouporabu vlasti, s 322 glasa za i 108 protiv čime je otvoren put za održavanje nacionalnog referenduma o njegovom opozivu u roku od 30 dana.

Rumunjski predsjednik izjavio je prošlog tjedna da bi mogao dati ostavku ako ga parlament suspendira.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

"Traian Basescu je propali politički projekt. On je nesposoban za daljnje vođenje zemlje, za njezino ujedinjene", rekao je Mircea Geoana, čelnik ljevičarske oporbene stranke PSD, tijekom rasprave u parlamentu.

Basescu je suočen s nizom optužbi za zlouporabu vlasti. Optužuju ga posljednjih mjeseci i vladajući centristi i oporbena ljevica.

Njegovo suspendiranje predložili su oporbeni socijaldemokrati u pokušaju, kako navode analitičari, da ponovno dođu na vlast i osnaže javnu potporu kojoj su jako naškodili korupcijski skandali.

Oni optužuju najpopularnijeg rumunjskog političara za izazivanje političke nestabilnosti navodnim špijuniranjem političara i vršenjem pritiska na pravosuđe. 

Ustavni sud smatra da nema osnova za te optužbe.

U posljednjem pokušaju da privole zastupnike da glasuju protiv Basecua, PSD ga je u srijedu također optužio za podmićivanje sudaca Ustavnog suda kako bi ga oslobodili optužbi.

Basescu, koji je na predsjedničku dužnost izabran 2004. godine kao kandidat koalicije Nacionalne i Demokratske stranke (centar), a prije toga je bio gradonačelnik Bukurešta, odbacuje sve optužbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene