Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumsfeld u iznenadnom posjetu Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Donald Rumsfeld, koji za nekoliko dana odlazi s dužnosti, stigao je u Irak u iznenadni i oproštajni posjet kako bi američkim vojnicima zahvalio na njihovu angažmanu, prenose svjetske agencije citirajući glasnogovornika Pentagona.

'Ministar je u Iraku kako bi izrazio zadovoljstvo službom koju obavljaju američki vojnici i zahvalio njihovim obiteljima za žrtve koje svakodnevno čine za sve Amerikance', rekao je Todd Vician.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Rumsfeld je iz Washingtona otputovao u petak, pojasnio je Vician ne iznoseći pojedinosti puta ministra kojeg će na dužnosti 18. prosinca zamijeniti Robert Gates. 

Bush je Rumsfeldovu smjenu objavio 8. studenoga, dan nakon što su njegovi republikanci izgubili kongresnu većinu od demokratske oporbe lijevog centra na izborima u polovici mandata. Smatra se kako važan razlog odluke birača bilo nezadovoljstvo javnosti ratom u Iraku.

Prije odlaska u Irak, Rumsfeld se u petak vrlo emocionalno u
Pentagonu oprostio braneći svoju politiku prema Afganistanu i Iraku. 

Pozvao je Amerikance da budu strpljivi i upozorio ih na 'strašne posljedice' u slučaju neuspjeha u Iraku. Otkrio je kako je najteži dan u njegovih šest godina na dužnosti ministra obrane bio kada je saznao za zlostavljanja što su ih činili američki vojnici nad zatvorenicima u iračkome zatvoru Abu Ghraib.

Rumsfeldov oproštaj slijedio je nakon izvješća Studijske skupine za Irak čiji su supredsjedatelji James Baker i Lee Hamilton preporučili zaokret u američkoj politici prema Iraku i povlačenje većine borbenih postrojbi do početka 2008. godine te na izravno angažiranje Irana i Sirije u diplomatskoj inicijativi za postizanje mira u toj regiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene