Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumsfeld preporučio promjenu strategije u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Donald Rumsfeld dva je dana prije svoje ostavke uputio Bijeloj kući povjerljivu bilješku u kojoj je konstatirao kako dosadašnja strategija u Iraku ne djeluje i preporučio je velike promjene, objavio je jučer "The New York Times".

"Jasno je da ono što američke snage trenutačno rade u Iraku ne djeluje ni dovoljno dobro ni dovoljno brzo. S mog stajališta vrijeme je za veliku promjenu", naveo je u bilješci Rumsfeld, koji je s prvim dijelom te ocjene izašao u javnost u vrijeme podnešenja ostavke 8. studenoga, no drugi je dio ostavljen u tajnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Slika nije dostupna Žele ubrzati kraj Trump dao ultimatum Pentagonu: Imate 30 dana!

U opširnoj bilješci, koju je u nedjelju objavio "The New York Times", a Pentagon potvrdio njezinu autentičnost, Rumsfeld iznosi niz od 21 mogućnosti za promjenu pravca djelovanja američke strategije u Iraku, uključujući mnoge koje bi promijenile prirodu američke okupacije.

Tako primjerice, Rumsfeld preporuča ubrzano smanjenje broja američkih baza u Iraku sa sadašnjih 50-ak, na samo pet u srpnju 2007. i povlačenje američkih postrojbi s ranjivih položaja, iz gradova i ophodnji, te prelazak na modalitet djelovanja snaga za brze intervencije iz Iraka i Kuvajta, u trenucima kada iračkoj vojsci
zatreba pomoć.

"Početi umjereno povlačenje američkih i koalicijskih snaga, kako bi Iračani znali da moraju preuzeti odgovornost za svoju zemlju", jedan je od Rumsfeldovih prijedloga koje je najdosljednije branio.

On preporuča i da se objavi niz kratkoročnih političkih, ekonomskih i sigurnosnih ciljeva za Irak, usuglašenih između iračke vlade i SAD-a, kako bi se američkoj javnosti pokazalo kako je napredak moguć i da se ostvaruje.

Također predlaže značajno povećanje američkih savjetnika za obuku i uključivanje u iračke postrojbe; isporuku više oružja Iračanima i uključivanje Iračana u svaku američku postrojbu.

Rumsfeld predlaže i osiguranje novaca za ključne političke i vjerske čelnike u Iraku, uz napomenu u zagradi da je to radio i Sadam Husein.

Također preporuča masovni program za nezaposlenu mladež, koji bi vodila američka vojska.

Kada je riječ o mogućem odjeku tih mjera u javnosti, Rumsfeld sugerira da se za njih objavi kako su probne naravi, što bi omogućilo prilagodbe, prelazak na novi pravac djelovanja i ne bi se tretiralo kao gubitak.

Na kraju, Rumsfeld preporuča i da se u javnim istupima promijene američka vojna misija i ciljevi u Iraku, tako da se o njima govori minimalistički.

Vojni analitičar Michel O'Hanlon, s Instituta Brookings u
Washingtonu, kaže kako će objavljivanje Rumsfeldove bilješke onemogućiti predsjednika Bushu da brani ono što je ostalo od politike "ostati na pravcu" u Iraku.

"Kada ministar obrane u ostavci, glavni arhitekt Bushove politike, kaže da je to neuspjeh, to znatno povećava pritisak na Busha", kazao je O'Hanlon.

Do objave bilješke dolazi par dana uoči predstavljanja izvješća tzv. Bakerove komisije o budućoj američkoj strategiji u Iraku, u kojem se preporuča postupno povlačenje američkih snaga, dok Bush istodobno ponavlja kako će američka vojska ostati u Iraku sve dok Iračani to žele.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene