Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RS protjeruje nizozemskog veleposlanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Srpske zatražila je protjerivanje nizozemskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Karela Vosskuhlera kojega je optužila za 'miješanje u unutarnje poslove BiH' no, prema izjavama bosanskohercegovačkih čelnika u četvrtak, nema naznaka da bi Predsjedništvo BiH ili Ministarstvo vanjskih poslova mogli udovoljiti takvu zahtjevu.

Veleposlanik Vosskuhler naljutio je vlasti u Banjoj Luci kada je u novinskom intervjuu za lokalne medije, objavljenom u srijedu, predsjednika Vlade RS Milorada Dodika usporedio s bjeloruskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Imenovanje veleposlanika Grlić Radman žestoko napao Milanovića: "On vjerojatno želi uhljebiti neke ljude i poslati ih u diplomaciju" Slika nije dostupna Britanski veleposlanik protiv samostalnosti RS

Vosskuhler je kazao kako se nada da će Dodik nešto naučiti iz primjera osobe kojoj je zbog načina vladanja godinama bio zabranjen ulazak u zemlje Europske unije.

U istom intervjuu nizozemski je veleposlanik rekao kako se zalaže da i nakon ukidanja Ureda Visokog predstavnika za BiH  u toj zemlji nastavi djelovati posebni predstavnik Europske unije  sa snažnim ovlastima koje bi uključivale mogućnost smjene izabranih dužnosnika.

Vlada RS reagirala je tim povodom posebnim priopćenjem ocjenivši kako je veleposlanik Vosskuhler svojim istupom prekoračio granice dopuštenog ponašanja u diplomatskoj praksi pa bi mu stoga trebalo uskratiti gostoprimstvo u BiH. Uz to je optužen i da je stalni zagovornik politike sklone Bošnjacima.

U priopćenju Vlade RS navodi se kako Vosskuhlker već od srijede 'nije dobrodošao u RS'.

I glavni tajnik Dodikove Stranke nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić priključio se osudi nazvavši nizozemskog diplomata 'bahatim'.  'Veleposlanik Nizozemske u BiH ponovo zlorabi svoj diplomatski položaj u BiH i ponovo ponižava građane i lidere BiH i RS', izjavio je Vasić dodajući kako se u Banjoj Luci očekuje da Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova poduzmu odgovarajuće mjere.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj podsjetio je u četvrtak, reagirajući na ove istupe, kako samo ono tijelo koje odobrava imenovanje veleposlanika, u ovom slučaju Predsjedništvo BiH, može tu odluku i promijeniti.

Damir Arnaut, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, izjavio je u četvrtak kako državni vrh nije dobio nikakav službeni zahtjev vlasti RS vezan za status nizozemskog veleposlanika.

"Ukoliko taj zahtjev i dođe, stajalište našeg (Silajdžićeva) ureda bit će jasno: entiteti ne samo da ne mogu proglasiti diplomatskog predstavnika neke zemlje nepoželjnim već nemaju ni ovlasti zahtjevati to od Predsjedništva BiH", kazao je Arnaut lokalnim medijima. Također je upozorio kako pokušaj vlasti RS da se miješaju u pitanja vanjske politike predstavlja grubo zadiranje u ovlasti koje pripadaju isključivo državi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene