Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rosneft kupio ključnu imovinu Jukosa za 6,4 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska državna naftna kompanija Rosneft u četvrtak je za 6,4 milijardi dolara kupila ključnu proizvodnu jedinicu i rafinerije u vlasništvu bankrotiranog naftnog diva Jukosa, dodatno ojačavši svoju dominantnu poziciju na ruskom tržištu.

Samaraneftegaz je posljednja ključna Jukosova imovina prodana putem aukcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Diplomat 'EU sankcionira vodeće ruske naftne tvrtke' Slika nije dostupna Nije se mogao vratiti kući Mladog Francuza zbog težine nisu pustili u zrakoplov

Taj sporazum ujedno znači i da će Jukos - propalo energetsko carstvo ruskog naftnog oligarha Mikhaila Khodorkovskog, koji sada leži u zatvoru - u cijelosti isplatiti 26,8 milijardi dolara svojih dugovanja prema kreditorima, kazao je glasnogovornik Jukosovog upravitelja kojeg je postavio sud.

"Budući da je putem dosadašnjih aukcija prikupljeno više od 690 milijardi rublji (26,8 milijardi dolara), možemo sa sigurnošću reći da će cjelokupna potraživanja kreditora biti u potpunosti pokrivena", kazao je Nikolai Lashkevich.

Rosneft se u ponudama natjecao s Versarom, prethodno nepoznatom grupacijom, a početna je cijena iznosila 5,9 milijardi dolara.

Jukos je propao pod teretom optužbi i istraga vezanih uz porezne prijevare u 2003. Lošu sudbinu te kompanije mnogi pripisuju kampanji orkestriranoj u Kremlju, usmjerenoj na ponovnu uspostavu državne kontrole nad energetskim sektorom te istiskivanje politički ambicioznog Khodorkovskog, koji trenutno u Sibiru odslužuje osmogodišnju zatvorsku kaznu.

Rosneft, čiji je predsjednik uprave Igor Sechin ujedno i zamjenik čelnika kremaljske administracije, glavni je korisnik aukcija Jukosove imovine, počevši s kupovinom Juganskneftegaza 2004. putem vrlo sumnjivog sporazuma. Nakon što je prošloga tjedna kupio nekoliko ključnih proizvodnih jedinica Jukosa, Rosneft je istisnuo privatnu tvrtku Lukoil na mjestu najvećeg ruskog proizvođača nafte.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene