Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Promjena kursa'

Romney: Zbog Obamine vanjske politike Ameriku se manje uvažava i poštuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski kandidat za američkog predsjednika, Mitt Romney, kritizirao je vanjsku politiku aktualnog predsjednika Baracka Obame i pozvao na 'promjenu kursa', posebice na Bliskom istoku.

Romney smatra da zbog Obamine vanjske politike Amerika više nije tako moćna te da se manje uvažava i poštuje. U svom govoru na Vojnom institutu u Virginiji, Romney je ponudio svoju viziju 'slobodnijeg, prosperitetnijeg i miroljubivijeg svijeta', javlja BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MUKE PO GEOGRAFIJI Iza kulisa sastanka Lavrova s britanskom kolegicom: Ministrica pomiješala dijelove Ukrajine i Rusije Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) NAKON PLENKOVIĆEVA POSJETA Zelenskij se obrecnuo na Milanovića: ''Da je 100.000 vojnika na hrvatskoj granici...''

Govoreći o Bliskom istoku, pozvao je na dostavu oružja sirijskim pobunjenicima, ocijenivši da je Obama propustio da 's našim partnerima identificira i organizira one pripadnike sirijske oporbe koji dijele naše vrijednosti'.

Također se obrušio na politiku prema Libiji, u svjetlu napada na američko veleposlanstvo u Bengaziju, te izrazio nezadovoljstvo odgovorom Amerike na taj napad u kojem su poginule četiri osobe, uključujući i američkog veleposlanika Chrisa Stevensa.

>> Oprečne prognoze: Jedni daju prednost daje Obami, drugi Romneyu

Opetovano optužujući Obamu da je 'premekan' u vanjskoj politici, Romney je rekao da 'ne bi oklijevao Iranu nametnuti nove sankcije', tvrdeći da Teheran 'nikada nije bio bliže' nuklearnom naoružanju.

'Zbog mira moramo Iranu jasno pokazati djelima, a ne samo riječima, da se razvoj nuklearnog programa neće tolerirati', rekao je Romney, istovremeno uputivši Izraelu riječi snažne potpore.

Prije njegovog govora, Obamin tabor je objavio oglas u kojem se navode svi njegovi gafovi tijekom međunarodne turneje ovog ljeta, kao i njegov odgovor na napad u Libiji.

'Neće nam bukvicu držati netko tko je apsolutna katastrofa po pitanju vanjske politike', poručila je glasnogovornica Obamine kampanje Jen Psaki. Dvojica kandidata sučelit će se na raspravi o vanjskoj politici 22. listopada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene