Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Romney pobjeda u Michigenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku procesa biranja predsjedničkih kandidata po američkim saveznim državama, Mitt Romney pobijedio je na republikanskim predizborima u rodnom Michiganu, dajući zamaha svojoj kandidaturi četiri dana uoči neizvjesnog ogleda u Južnoj Karolini.

Prema pristiglim rezultatima s 80 posto biračkih skupova, bivši guverner Massachusettsa Romney osvojio je 39 posto glasova, senator iz Arizone John McCain 30 posto, a bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee 16 posto glasova.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Slika nije dostupna Uoči 'Super utorka' Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu

'Noćas je optimizam pobijedio nad pesimizmom washingtonskog stila', rekao je Romney, slaveći pobjedu s pristašama u Southfieldu, Michigan.

'Ponesimo ovu pobjedu sve do Bijele kuće', rekao je pristašama razdragani Romney, obećavajući im borbu u Južnoj Karolini.

Od ostalih republikanskih kandidata, četvrti je kongresnik iz Teksasa Ron Paul sa 6 posto glasova, peti bivši senator Fred Thompson s 4 posto, šesti bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani sa 3 posto glasova, a sedmi kongresnik Duncan Hunter s 2 posto.

Giuliani, koji je prije početka predizbora vodio u nacionalnim
anketama, odlučio se za nekonvencionalnu taktiku preskakanja kampanje u manjim državama prvih predizbora i koncentriranja samo na velike države. Trenutak istine očekuje ga 29. siječnja u Floridi, gdje već dugo vodi kampanju.

Izlazne ankete su pokazale da je Romneyu pomogla povezanost s Michigenom, gdje je njegov otac bio guverner, jer je 40 posto birača kazalo kako im je to važno. On je također dobio najviše glasova od birača za koje su gospodarstvo i ilegalna imigracija najvažnija pitanja. Također je dobio glasove konzervativnih republikanaca i birača koji traže kandidate s iskustvom.

McCain je dobio potporu birača koji su rekli da žele autentičnog predsjednika, pobjedio je kod umjerenih, nezavisnih birača i demokrata, jer pravila u Michiganu omogućuju i njima da glasuju o republikanskom kandidatu.

Izborima u zasniježenom Michiganu odazvalo se manje od 20 posto birača.

Kao rezultat spora između Demokratske stranke u Michiganu i nacionalne središnjice oko vremena održavanja predizbora, Hillary Clinton je bila praktično jedini kandidat i osvojila je najviše glasova na demokratskim predizborima. No s tog neuspjelog izjašnjavanja niti jedan delegat neće ići na nacionalnu konvenciju, već će oni biti izabrani kasnije, na državnoj konvenciji demokrata u Michigenu.

Demokratske kandidate u subotu očekuju predizbori u Nevadi, gdje su svi preselili svoje kampanje.

Prema anketi lokalnog lista 'Reno Gazette Journal' od utorka, u vrlo izjednačenoj utrci u Nevadi senator Barack Obama ima podršku 32 posto birača, senatorica Hillary Clinton 30 posto, a bivši senator John Edwards 27 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene