Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Siriji

Rohani za razmjenu zatvorenika sa SAD-om i suradnju s Asadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran i Sjedinjene Države trebali bi razgovarati o razmjeni zatvorenika, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani u New Yorku gdje je također poručio da je za okončanje rata u Siriji ključno sudjelovanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, čemu se SAD protivi.

"Ako mi možemo pomoći da budu oslobođeni ljudi koji su ondje zatvoreni, a oni poduzmu recipročne mjere, mi bismo pozdravili takav pristup", rekao je Hasan Rohani na skupu stručnjaka za Bliski istok u iranskoj misiji pri UN-u u nedjelju, izvijestio je Washington Post.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

U Iranu su zatvorena tri američka građanina, među kojima novinar Washington Posta optužen za špijunažu u korist SAD-a i protuiransku propagandu.

Napad na Iran zaustavljen triput. Izrael to želi, ali...

SAD je zatvorio 19 Iranaca u svezi s kršenjima sankcija protiv Irana nametnutih zbog njegova nuklearnog programa. Sankcije bi trebale biti ublažene budući da je u srpnju sklopljen sporazum s Teheranom.

O borbi protiv radikalnih militanata kao što je Islamska država (IS) u Siriji, Rohani je rekao u nedjelju da je to glavni prioritet.

"To ne znači da sirijskoj vladi nisu potrebne reforme... Naravno da joj trebaju", rekao je on pred američkim analitičarima i novinarima na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a, ali je istaknuo da bi uklanjanje sirijskog predsjednika Bašara al Asada, njegova saveznika, pretvorilo Siriju u utočište za teroriste.

Rohani boravi u New Yorku gdje sudjeluje na Općoj skupštini UN-a gdje je u subotu održao govor.

Novinska agencija IRNA je javila da će Rohani skratiti svoj posjet New Yorku i vratiti se u Teheran zbog pogreba više od 150 Iranaca poginulih u tragediji na hadžu u Saudijskoj Arabiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene