Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punih 7 godina

Roditelji iz horora: Sinove morili glađu i držali zaključane u sobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Majka i očuh dječake su tjednima držali zaključane u sobi, davali im vrlo malo hrane i prisiljavali ih da se kupaju u dvorištu, polijevajući ih hladnom vodom iz šmrka.

Dječaci su u obiteljskoj kući u Grimsbyju bili podvrgnuti torturi punih 7 godina, od 2004. do 2011, a spašeni su tek u tinejdžerskoj dobi. Bili su toliko pothranjeni da se niti jedan od njih nije u pubertetu normalno fizički razvijao, piše Daily Mail. 

Pročitajte i ovo Nasilje nad ženama Prijeteće poruke Afera u Splitu! Policajac prijatelju otkrio podatke o zlostavljanoj ženi: "Napustila sam ga, a onda sam dobila snimku...'' Ilustracija nepravomoćno osuđen Pijani otac vrijeđao i dirao maloljetnu kćer: "Bolje da sam te izd*kao u WC-u nego što sam te napravio"

>> Gatara joj rekla da djecu počne tretirati kao pse, mučila ih šest godina

Bešćutni roditelji, 39-godišnji očuh Corin Holmes i 41-godišnja Linsley Holmes, koji su dječake godinama zlostavljali i zanemarivali su završili u zatvoru. Kada su spašeni mlađi je sin, koji danas ima 17 godina, imao samo 34 kilograma, a stariji, sada 19-godišnjak, 38 kilograma.

Britanski kraljevski sud je Linsley Holmes osudio na 4 godine zatvora, a njezinog 'dominantnog' supruga na 5 godina. Oboje su priznali okrutnost prema djeci i protupravno oduzimanje slobode.

Slučaj je ponovno otvorio ozbiljna pitanja o radu socijalnih radnika i učitelja koji su zakazali po pitanju ove obitelji. Socijalna služba je roditelje imala pod nadzorom nekoliko godina prije, no slučaj je zatvoren nakon što je zaključeno da dječaci 'imaju zadovoljene osnovne uvjete za život'.

Iako su dječaci pohađali i školu nitko od učitelja nije prijavio njihovo loše fizičko stanje. Nakon što je jedan od braće sve povjerio jednom od učitelja tek tada je pokrenuta istraga. 

Dječaci su dobijali dva 'mršava' obroka dnevno, uglavnom kruh i povrće, a ako bi bili 'loši' onda ne bi dobili ni to. Kada nisu bili u školi bili su zaključani u svojoj sobi u kojoj su imali televizor bez antene, Xbox bez igrica i upravljačkih uređaja, i pokvareni DVD. Za razliku od njih roditelji su imali mnoštvo igrica, televizore i DVD-e koje su svakodnevno koristili do kasno u noć, ispričala je sudu tužiteljica.

Dječaci su smjeli van iz kuće samo kada su išli u školu ili ako bi njihovim roditeljima nešto zatrebalo. Nisu smjeli ostajati sami u kuhinji ili kupaonici 'da ne bi krali hranu ili toplu vodu'. Tuširanje toplom vodom bilo im je dopušteno samo jednom tjedno. Kada nisu imali školu u sobi su bili zaključani i po 23 sata na dan. Da bi se osigurali od bijega roditelji su vrata dodatno osiguravali užetom. Dječaci su vrijeme kratili izmišljajući razne igre koje su potom igrali šapćući da ih ne čuju. Ako bi psovali, bili su kažnjeni pranjem usta sapunom i vodom.

2011. godine su jednom pobjegli kako bi kupili kekse. Bili su kažnjeni kada su pronađeni prazni omoti. 'Jedan dječak je morao za kaznu ostati u krevetu 5 dana, a drugi čitav mjesec. Očekivalo se da mirno leže u krevetu, poput kipova', ispričala je tužiteljica te dodala kako je jedan od dječaka jednom drugom prigodom morao u krevetu provesti cijele ljetne praznike.

'Zatvorsko okruženje u koje vi idete se prema svemu ovome što ste vi radili čini prilično ugodno', kazao je optuženim roditeljima prije izricanja presude sudac David Tremberg te dodao kako se nada da će se dječaci oporaviti od posljedica 'ukradenog djetinjstva', iako im je teško oštećeno i fizičko i psihičko zdravlje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene