Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dobrodošli u pakao'

Prosvjed policije u Riju uoči Olimpijade: Ovdje niste sigurni, nemamo ni plaće ni - WC papira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se Rio de Janeiro priprema za Olimpijske igre kojima će biti domaćin od 5. kolovoza, policajci najvećeg brazilskog grada izašli su na ulice i prosvjedovali zbog kašnjenja plaća i nedostatka opreme - od goriva za automobile do WC papira.

300-tinjak policajaca odjevenih u crne majice stalo je na stepenice državnog parlamenta kako bi obznanili da neće moći osiguravati predstojeće Olimpijske igre.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

'Prioritet policije su ljudi, prioritet Vlade su Olimpijske igre',moglo se pročitati na nekima od rijetkih javnih displaya. Policajci su ljutiti na vlasti zbog proračunske krize i smrtonosnog vala kriminalnih aktivnosti.

Turisti koji su ovaj tjedan došli u zračnu luku dočekani su transparentom 'Dobrodošli u pakao, policajci i vatrogasci ovdje nisu plaćeni. Tko god dođe u Rio nije siguran'.

Jedna policajac, koji je želio ostati anoniman zbog problema koje bi mogao imati na poslu, za AFP je kazao kako mu je za prošli mjesec isplaćena tek polovica plaće, a plaću za tekući mjesec još nisu dobili.

'Više od 5 mjeseci nam nisu platili ni prekovremen sate', kazao je 40-godišnji policajac.

Guverner federalne države Rio de Janeiro Francisco Dornelles u ponedjeljak je u intervjuu za brazilski O globo upozorio da proračunski manjak prijeti da se Olimpijske igre 'pretvore u veliku pogrešku'. 'U pogledu sigurnost, država ima novca do kraja ovog tjedna'.

Rio čeka na 2,9 milijardi reala pomoći (oko 855 tisuća dolara) iz federalnog proračuna uoči Igara, od čega je većina namijenjana za sigurnost.

Ranije ovog mjeseca vlasti su objavile kako bi 'nesreća' u državnim financijama mogla dovesti do 'kolapsa u javnoj sigurnosti, zdravstvu, školstvu, prijevozu i upravljanju okolišem'. Brazilska ekonomija pala je za 3,8 posto u prošloj godini - najteža recesija u 25 godina. Međunarodni monetarni fond i tržište predviđaju slično smanjenje i ove godine. 

U međuvremenu, kriminal je u porastu a Brazil je ionako već u samom vrhu najnasilnijih zemalja na svijetu. Policija iz Rija, koju se često kritizira da pretjerano koristi smrtonosnu silu, također ima mnoge žrtve. Od početka 2016. ubijeno je oko 50 policajaca, a u 2015. ih je ubijeno 85. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene