Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema za bilateralne pregovore

Rijetki susret diplomata SAD-a i Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki diplomat sastao se u subotu u New Yorku s visokim dužnosnikom Sjeverne Koreje zaduženim za šesterostrane pregovore, što je naznaka mogućeg nastavka tih pregovora ali i priprema za buduće bilateralne pregovore Washingtona i Pjongjanga, izvijestila je TV mreža Fox News.

‘Veleposlanik DR Sjeverne Koreje Ri Gun doputovao je u SAD na poziv privatnih organizacija’, kazao je glasnogovornik State Departmenta Noel Clay. Tijekom boravka u New Yorku, drugi po rangu nuklearni pregovarač Sjeverne Koreje sastao se sa Sung Kimom, šefom odjela State Departmenta za Sjevernu Koreju i posebnim izaslanikom SAD-a za šesterostrane pregovore. ‘Tijekom njegovog posjeta, veleposlanik Sung Kim iskoristio je prigodu da se sastane s njim u New Yorku 24. listopada i prenese mu naše stajalište o denuklearizaciji i šesterostranim pregovorima’, rekao je glasnogovornik Clay.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Boje se za ušteđevinu Sjevernokorejci drapaju novčanice s likom predsjednika Slika nije dostupna 'Dragi vođa' tvrdi Kim: Pjongjang otvoren za nuklearne pregovore

>> Sjeverna Koreja poziva izaslanika SAD-a na razgovore

Južnokorejska novinska agencija je izvijestila da dvojica dužnosnika postavljaju temelje za buduće bilateralne pregovore između SAD-a i Sjeverne Koreje, navodi Fox News. Staljinistički režim u Pjongjangu već dugo traži izravne pregovore s SAD-om, dok dužnosnici Obamine administracije kažu kako su spremni za te pregovore samo pod uvjetom da oni brzo dovedu do prekida sjevernokorejskog bojkota šesterostranih pregovora, u koje su uključeni Kina, Rusija, Japan, SAD i obje Koreje. Osim sastanka s američkim dužnosnikom, Ri Gun bi idućega tjedna trebao sudjelovati na forumu o sigurnosti u San Diegu u Kaliforniji, te na seminaru u New Yorku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene