Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice: Samo neovisno Kosovo može stabilizirati Balkan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo neovisno Kosovo može donijeti stabilnost na Balkan, a Europa bi se trebala pridružiti SAD-u u potpori državnosti odmetnute srpske pokrajine, rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Izjavila je kako mirovni proces pod pokroviteljstvom SAD-a, Rusije i EU-a ima izglede na uspjeh čak i ako se Kosovo i Srbija ne dogovore o konačnom statusu pokrajine.

Pročitajte i ovo Poglavar Srpske pravoslavne crkve Oštre reakcije iz Beograda Bura u Srbiji zbog zabrane kosovskih vlasti: "Oni koji su donijeli odluku čine zlo, ta vrata otvorit će sam Bog" Slika nije dostupna NATO tvrdi da ima mandat ostati na Kosovu

'Ali Kosovo će biti neovisno. Mi smo tome predani. To je jedino rješenje koje je potencijalo stabilizirajuće za Balkan, a ne
destabilizirajuće', rekla je Rice. 

Ipak je naglasila da postoji zabrinutost kako nijedna strana neće ozbiljno pristupiti pregovorima budući da su Srbi uvjereni kako će Rusija uložiti veto u UN-u protiv neovisnog Kosova, dok kosovski Albanci vjeruju da bi SAD mogao priznati jednostrano proglašenu neovisnost pokrajine.

'Europljani, ako žele stabilan Balkan, morat će donijeti teške odluke i napraviti ono što se mora napraviti', rekla je Rice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene