Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 godina istraživanja

USPJEŠNOST 93% Otkriven koktel lijekova koji sprječava širenje HIV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje studije poznate pod nazivom HPTN 052 počelo je još 2005. godine, a u njoj je sudjelovalo 1768 parova od kojih je jedan od partnera zaražen virusom HIV-a.

Kombinacija lijekova poznata pod nazivom antiretroviralna terapija (ART) uspješno zaustavlja širenje virusa HIV-a od zaraženog muškarca i žene na nezaraženog partnera, pokazala je to najnovija studila potekla iz Sveučilišta Sjeverna Karolina.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Slika nije dostupna 'Škare' Znanstvenici predstavili novi pristup u liječenju AIDS-a

Antiretroviralna terapija se sastoji od najmanje tri antiretroviralnih lijekova čija se kombinacija pokazala uspješnom pri zaustavljanju širenja bolesti kako unutar domaćina tako i na druge organizme.

Tinejdžerica zaražena HIV-om u remisiji iako je prestala uzimati lijekove

Istraživači su dokazali da je terapijom uspješno tretirano 93% pacijanata koji su dobrovoljno pristali na istraživanje koje je pokazalo i da prilikom konzumacije ovog koktela lijekova razvoj i širenje virusa u tijelu su također zaustavljeni.

'Ovo otkriće demonstrira kako antiretroviralna terapija, kada se počne s njenom primjenom, ne samo da zaustavlja širenje virusa tijelom zaražene osobe, već i sprječava širenje na druge ljude', kazao je Myron Cohen, ravnatelj Instituta za globalno zdravstvo.

Istraživanje studije poznate pod nazivom HPTN 052 počelo je još 2005. godine, a u njoj je sudjelovalo 1768 parova od kojih je jedan od partnera zaražen virusom HIV-a. 97% ispitanika bilo je heteroseksualne orjentacije.

ODLIČNA VIJEST Do 2030. je moguće iskorijeniti ovu smrtonosnu bolest?

U 2011. godini prvi rezultati revizije pokazali su zaustavljanje širenja virusa HIV-a u tijelu 96% posto zaraženih ispitanika. Bilo je to otkriće koje je potreslo svijet, a ispitanicima je ponuđeno da nastave s testiranjima. Istraživanje se nastavilo još 4 godine. Kao dio istaživanja ostalo je 1171 parova.

Oni su tretirani novom kombinacijom lijekova, a posljednji rezultati otkrivaju da je terapija bila uspješna pri zaustavljaju širenja virusa HIV-a na partnere kod 93% parova.

Istraživači vjeruju kako je kod preostalih 7% virus prešao na partnera prije samog djelovanja propisane terapije.

Također, u studiji se navodi podatak da je osobama kod kojih je virus HIV-a bio duže u krvi trebalo puno više vremena da terapija počne djelovati na način na koji je trebala, što je također, kažu znanstvenici, utjecalo na rezultate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene