Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajinska kriza

Režim i EU različito o dogovoru, novi sukob prosvjednika i policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča objavio je da je postignut dogovor između vlasti i oporbe, ali europsko izaslanstvo u Kijevu upozorava da je potrebno biti oprezan jer dogovor nije u potpunosti finaliziran.

Sporazum između vlasti i oporbe, po onome što je objavila ukrajinska televizija, predviđa prijevremene predsjedničke izbore, koalicijsku vladu i ustavne reforme. Pregovori između vlasti, oporbe i europskog izaslanstva koje su činila trojica šefova diplomacija, Francuske, Njemačke i Poljske, trajali su cijelu noć i završili nešto iza 7 sati ujutro.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da je dogovor još uvijek predmet konzultacija i da se ne može sa sigurnošću ništa reći prije podneva. 'Ne može se ništa definitivno reći' prije podneva, rekao je Fabius za privatni radio Europe 1 iz Pekinga kamo je stigao nakon što je sudjelovao na pregovorima u Kijevu. 'U ovakvoj situaciji... potrebno je ostati vrlo oprezan'. Fabius je otputovao tijekom noći za Peking ali je kazao da je ostao u kontaktu s kolegama. Na pregovorima je osim njega sudjelovao i poljski šef diplomacije Radoslaw Sikorski i njemački kolega Frank-Walter Steinmeier koji su ostali u Kijevu.

Tusk: Postignut tek nacrt sporazuma s Ukrajinom

'Oporba se želi konzultirati sa dijelom svojim predstavnika, što je posve razumljivo. U ovakvoj situciji potrebno je ostati oprezan sve dok sve nije finalizirano', dodao je Fabius.

Poljska je pak objavila da će se pregovori nastaviti u podne po lokalnom vremenu, dok je iz ureda predsjednika Janukoviča ranije rečeno da će do potpisivanja sporazuma doći u 10,00 sati po GMT-u.
U Varšavi, poljski je premijer Donald Tusk rekao da je postignut nacrt sporazuma s ukrajinskim vodstvom, ali je poručio da ne treba brzati s predviđanjima glede okončanja političke krize u njemu susjednoj zemlji. 'Sporazum još nije postignut. Riješen je nacrt sporazuma', kazao je Tusk novinarima u poljskom parlamentu.

'Potpisivanje dogovora daje nadu da će to biti početna točka, ali bih bio oprezan u predviđanju okončanja sukoba', dodao je. Pozvao je svoje sunarodnjake da u znak solidarnosti s Ukrajinom zapale svijeće na prozorima diljem Poljske u 19 sati.

Nakon noći koja je na Majdanu protekla uglavnom mirno, uz bdijenje za poginule prosvjednike, policija je u petak priopćila da su prosvjednici na nju otvorili vatru između kijevskog Trga neovisnosti i zgrade parlamenta. 'Sudionici masovnih nereda su otvorili vatru na policiju i pokušali se probiti u smjeru zgrade parlamenta', stoji u priopćenju policije.

Trg neovisnosti noćas je tijekom bdijenja bio osvijetljen mobilnim telefonima, a medicinari su na nosilima nosili tijela mrtvih dok su okupljeni uzvikivali 'heroji, heroji'.

Prosvjednici na Trgu neovisnosti vrlo su skeptični prema bilo čemu što im objavi Janukovič. Nakon 48 sati u kojima se za sudbinu Ukrajine krvavo borilo na Majdanu, sa najmanje 75 mrtvih na obje strane, Janukovič rapidno gubi potporu i suočava se s rizikom građanskog rata i podjele zemlje s 46 milijuna stanovnika.

Europska unija odlučila je u četvrtak nametnuti sankcije dijelu ukrajinskih dužnosnika. Ministri vanjskih poslova EU-a u priopćenju su kazali da će ciljane sankcije uključiti zamrzavanje imovine i neizdavanje viza, te da će biti uvedene po hitnom postupku. jedinjene Države upozorile su Kijev da razmišljaju o sličnom potezu. U još jednom znaku produbljivanja ukrajinske krize, bonitetna agencija Standard & Poor smanjila je u petak kreditni rejting toj zemlji po drugi put u tri tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene