Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tekst se mora mijenjati"

Tillerson rekao da se sporazum s Iranom mora mijenjati ili će SAD iz njega izaći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u utorak da će se Sjedinjene Države povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom ako se taj tekst ne izmijeni, čemu se protive Iran i Europljani.

U intervjuu za Fox News Tillerson je upozorio da je najveća pogreška sporazuma zaključenog između Irana 2015. i velikih sila to "što on ima kraj" i zato se tim sporazumom problem samo odgađa. Prema tekstu sporazuma ograničenja dogovorena na neke nuklearne iranske aktivnosti postupno se ukidaju od 2025. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom'' Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

"A to znači da možemo gotovo početi odbrojavati unazad do trenutka kada će oni opet početi razvijati nuklearne vojne kapacitete", rekao je Tillerson. "Ako želimo ostati u sporazumu s Iranom, tekst se mora mijenjati", rekao je.

Predsjednik Donald Trump, koji je ponovno kritizirao iranski nuklearni sporazum u utorak u svome prvom nastupu pred Općom skupštinom UN-a, treba sredinom listopada odlučiti hoće li "potvrditi" ili neće pred Kongresom da Teheran poštuje svoje obveze.

Teheran i Europljani odbijaju ponovno pregovarati o povijesnom sporazumu koji bi trebao jamčiti da je iranski nuklearni program isključivo civilan i u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja Iranu postupno ukidati sankcije.

Ministri vanjskih poslova zemalja potpisnica sporazuma (Iran, SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija) trebaju se u srijedu sastati na rubu Opće skupštine UN-a i razgovarati o tom pitanju. Bit će to prvi sastanak Rexa Tillersona s iranskim kolegom po dužnosti Džavadom Zarifom otkako je Trump u siječnju preuzeo dužnost američkog predsjednika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene