Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dokument

SAD uvodi strože provjere za odobrenje viza, provjeravat će društvene mreže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rex Tillerson, državni tajnik SAD-a, poslao je upute diplomatima kojima uvodi strože provjere prilikom odobrenja viza.

Rex Tillerson je  naložio "obvezne provjere društvenih medija" za sve ljude koji traže vizu, a boravili su na teritoriju koji kontrolira Islamska država. Provjeru društvenih medija konzularni dužnosnici sada jako rijetko provode.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Dokument od 17. ožujka sadrži uputu šefovima odjela za konzularne poslove u svim američkim diplomatskim misijama da formiraju radne skupine dužnosnika za provedbu zakona i obavještajaca kako bi "sastavili popis kriterija za identifikaciju populacija koje zahtijevaju veću kontrolu''.

Osobe koje traže azil, a pripadaju nekoj od tih skupina trebale bi biti povrgnute strožim sigurnosnim provjerama. Te skupine razlikovat će se vjerojatno od zemlje do zemlje, smatraju upućeni izvori.

Dok Trump smatra da su strože provjere stranaca potrebne kako bi se zaštitilo zemlju od terorističkih napada, pravnici tvrde da bi to moglo dovesti do profiliranja tražitelja viza na osnovi njihove nacionalnosti ili religije.

Neki konzularni dužnosnici kazali su da se nove upute, osim identificiranja posebnih populacija i strože provjere društvenih medija, ne razlikuju puno od dosadašnjih praksi s obzirom na to da su provjere ionako već jako stroge.

State Department nije želio komentirati ovu informaciju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene