Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatišje nakon bure

Rex Tillerson: Amerika je i dalje spremna na dijalog sa Sjevernom Korejom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i dalje su spremne za mogući dijalog sa Sjevernom Korejom koja je odlučila da zasad neće provesti svoj plan ispaljivanja raketa blizu američkog teritorija Guama, rekao je u utorak američki državni tajnik Rex Tillerson.

"Još smo zainteresirani za traženje puta prema dijalogu, ali to ovisi o njemu", rekao je državni tajnik smjerajući na Kim Jong Una.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

Sjevernokorejski čelnik rekao je da će "još malo promatrati suludo i glupo ponašanje Jenkija" prije nego što eventualno ispali rakete, izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA. Ako "ustraju u svom neodgovornom i opasnom ponašanju na Korejskom poluotoku", Sjeverna Koreja učinit će "ono što je najavila", dodao je ipak.

"Zasad nemam odgovora na njegove odluke", dodao je američki državni tajnik kratko odgovarajući na novinarsko pitanje pošto je podnio godišnje izvješće SAD-a o vjerskim slobodama u svijetu.

SAD zahtjeva prekid razvijanja nuklearnog programa

Tillerson je već ranije bio rekao da je američka administracija spremna pregovorati s Pjongjangom, ali uz uvjet da se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnih planova.

"SAD želi pregovarati s Pjongjangom", rekao je dan ranije u zajedničkom novinskom komentaru s ministrom obrane Jimom Mattisom. No da bi sjela za isti stol s izaslanicima Kim Jong Una, američka diplomacija traži da pokažu dobru volju i "odmah prestanu s provokativnim prijetnjama, nuklearnim pokusima i ispitivanjem raketnih lansera i drugog oružja".

Zadnje tjedne obilježila je eskalacija sjevernokorejske krize nakon ispitivanja interkontinentalnih raketa Pjongjanga i spornih izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je upozorio da će režim Kim Jong Una zadesiti "vatra i gnjev" bude li i dalje prijetio. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene