450157
450157
450157
450157
450157

DOKAZ NOVOG NAČINA NASTANKA ŽIVOTA Spajanje spermija i jajašca nije jedini put do potomstva

Znanstvenici dokazali da kombinacija spermija i jajašca nije jedina koja vodi do potomstva?

 
 
 
 
Spajanje spermija i jajašca nije jedini put do potomstva (Foto: Thinkstock)
Spajanje spermija i jajašca nije jedini put do potomstva (Foto: Thinkstock)

Najnoviji eksperiment znanstvenika s engleskoga sveučilišta u Bathu prkosi prirodi i jednoga bi dana mogao omogućiti dvojici muškaraca da imaju vlastito biološko potomstvo, objavljeno je u časopisu Nature Communications u kojemu se ističe i da bi se u doglednoj budućnosti proces začeća mogao ostvariti i bez ženske osobe.

Nova studija ne temelji se na činjenici da se djeca rađaju zahvaljujući isključivo oplodnji jajašca spermijima. Rezultati istraživanja obavljenih na miševima upućuju na to da je začeće moguće provesti spajanjem sperme s običnim stanicama, poput stanica kože ili ostalih tkiva, a da se pritom ne pribjegava kloniranju, piše Independent.

Rane eksperimente britanski su znanstvenici uspješno proveli na laboratorijskim miševima koji su dobili zdravo potomstvo.

Proveli su ih na način da su zahvaljujući posebnom kemijskom procesu 'prevarili' spermije, 'uvjerivši' ih da ulaze u jajašce, piše BBC. Neoplođenu jajnu stanicu su uz pomoć kemikalija pretvorili u određenu vrstu lažnog zametka koji ima puno toga zajedničkog s običnim stanicama, poput stanica kože, s obzirom na način na koji se dijele i kontroliraju svoj DNK. Potom su u lažni embrij ubrizgali spermu.

U eksperimentima na laboratorijskim miševima izgledi za postizanje uspješne trudnoće bili su 24 posto, rekao je dr. Tony Perry, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u studiji.

"Ovo je prvi put da je netko uspio dokazati da spajanje spermija i jajašca nije jedini put do potomstva i u suprotnosti je s uvriježenim, 200 godina dugim vjerovanjem. Mišje potomstvo je bilo zdravo, s normalnim životnim vijekom, a i njihova je mladunčad bila zdrava", kazao je Perry.

Ukoliko daljnja istraživanja budu uspješna, u nekim bi slučajevima iz procesa ljudske reprodukcije u potpunosti izostala ženska jedinka. Brojni znanstvenici takav scenarij smatraju "nestvarnim i utemeljenim na nagađanjima", no ipak ga u potpunosti ne isključuju.

Dakle, ako se postupak pokaže uspješnim, muški parovi moći će imati vlastitu biološku djecu, a žene koje su ostale neplodne zbog uzimanja lijekova za liječenje karcinoma ili zbog drugih invazivnih vrsta liječenja, vjerojatno će moći imati vlastitu biološku djecu.

Dobra strana ovakve reprodukcije je i mogućnost očuvanja ugroženih životinjskih vrsta, jer će znanstvenicima omogućiti spajanje sperme i somatskih stanica.

Dr. Perry kaže da su eksperimenti na miševima dokazali da tehnika načelno djeluje, no ističe da je pred znanstvenicima još puno posla kako bi proces bio u potpunosti tehnički izvediv.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se