Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Reuters Ekskluzivno doznaje:

Tink-tank kojim upravlja Putin napravio je plan za ometanje američkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavili su se novi dokazi u umješanost Kremlja i ruskog predsjednika Vladimira Putina u ishod proteklih američkih predsjedničkih izbora iz 2016. godine, koji su završili izborom Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

Agencija Reuters ekskluzivno doznaje, pozivajući se na tri trenutna i četiri bivša neimenovana američka dužnosnika, da je ruska vladina tink-tank organizacija, koja je pod direktnom kontrolom ruskog predjsendika Vladimira Putina, napravila plan kako promijeniti ishod američkih izbora iz 2016. godine u korist Donalda Trumpa i poljuljati povjerenje američkih građana u njihov izborni sustav.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Tvrdi da se pogrešno izrazio Trump pokušao umiriti oluju kritika nakon sastanka s Putinom: Ipak prihvaća zaključke američkih agencija

Sedam navedenih dužnosnika opisalo je dva povjerljiva dokumenta koja je izradio navedeni tink-tank, kao okvir i razlog zbog kojeg su američke obavještajne službe zaključile da je postojao intenzivan napor od strane Rusije da se umiješa u američke izbore 8. studenog 2016. godine.

Ti dokumenti došli su u posjed američkih obavještajaca nakon izbora, a izradio ih je ruski Institut za strateške studije koji ima sjedište u Moskvi.

Taj institut vode umirovljeni ruski bivši visoki obavještajni dužnosnici, a imenuje ih direktno utinov ured, piše Reuters.

Prvi dokument koji je taj Institut napravio u lipnju 2016. godine, proslijeđen je najvišim razinama ruske vlade ali nije bio adresiran niti na jedno pojedinačno ime. Riječ je o strateškoj studiji, koja je Kremlju preporučila pokretanje propagandne kampanje putem društvenih mreža i medija, kako bi se američke glasače ohrabrilo da daju glas za predsjedničkog kandidata koji bi imao mekši stav prema Rusiji, od onog tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, ističe sedam neimenovanih dužnosnika.

I drugi dokument, koji je izrađen u listopadu 2016., distribuiran je na isti način, ali je u njemu bio naglasak na upozorenju kako tadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton ima velike izglede za pobjedu na izborima te se u istom preporučilo da se odustane od propagandne kampanje te da se krene u pojačano odašiljanje poruka varanju s biračkim glasovima, kako bi se potkopao američki izborni sustav te da se krene i u diskreditiranje reputacije Hillary Clinton, kako bi se umanjile njezine šanse za izbornu pobjedu.

Sedam navedenih dužnosnika odlučilo se za anoniman istup zbog tajnosti navedenih dokumenata. Odbili su komentirati kako su do istih došli, a američke obavještajne službe isto tako su odbile komentirati te dokumente.

"Putin je imao samo jedan cilj"

Putin je, kao što je to poznato, odbacio bilo kakve optužbe vezane za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore.

"Putin je čitavo to vrijeme imao samo jedan cilj na pameti i zatražio je od instituta da mu napravi kartu s planom", rekao je za Reuters jedan od anonimnih dužnosnika.

Kao voditelje propagandne kampanje u ruskim medijima, dužnosnici ističu televiziju Russia Today i portal Sputnik. RT nije reagirao na optužbe, dok je Sputnik čitavu stvar nazvao "absolutnim paketom laži".

Zanimljivo je da niti u jednom od dva dokumenta nema spomena o hakiranju ili puštanju u javnost hakiranih emailova Demokratske stranke, kako bi se i na taj način ometalo američke izbore, ističu četiri od sedam neimenovanih dužnosnika. No, isti dužnosnici vjeruju da je za to odgovorna ruska obavještajna služba, koja je taj zadatak odradila odvojeno, ali da su već navedeni RT i Sputnik koristili svaku priliku kako bi promovirali hakirane emailove u javnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene