Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Remek-djelo Freresa Rochata

POGLEDAJTE Restauracija 200 godina starog pištolja otkrila njegovu tajnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Luksuzni švicarski proizvođač satova Parmigiani Fleurier restaurirao je 200 godina star pištolj koji je napravio poznati izrađivač satova i automata iz 19. stoljeća Freres Rochat.

Ovaj pištolj nije ni sličan onima koji potječu iz tog vremena. To nije 'hrpa srebra' već  profinjen uređaj s dvije cijevi i prekriven draguljima i zlatom. Procjenjuje se kako ga je Freres Rochat, poznati izrađivač satova i automata, napravio oko 1815. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pa zašto tamo?! Nećete vjerovati gdje je skrivao pištolj: Detaljan pregled u stanici otkrio još jedno bizarno skrovište Ilustracija nakon posla Optužen otac koji je s pištoljem upao u zagrebačku školu: "Ne garantiram što će se dogoditi..."

Automati su pokretni mehanički uređaji, često u obliku ljudi ili životinja, a Rochatova specijalnost su bile ptice koje lepršaju krilima, pomiču glave i cvrkuću. Tako su restauratori i u ovom gizdavom pištolju pronašli skrivenu pticu. Naime, kada ga napnete i povučete obarač, umjesto da ispali metak pojavi se sićušna, prekrasna ptica, pažljivo pokrivena šarenim perjem. Prije nego se vrati nazad u cijev pjeva i cvrkuće.

Ovaj je pištolj 2014. godine stigao na restauraciju u Parmigiani Fleurier u vrlo lošem stanju. 'Restauracija je bila vrlo zahtjevna. Tijekom desetljeća, na njemu je izvršeno najmanje šest intervencija. Većina ih je bila brzopleta i pogrešna i završile su tako da su unakazile artifakt kao cjelinu', izvijestila je tvrtka Parmigiani Fleurier. Nakon što su završili s restauracijom objavili su video ovog remek-djela 'u akciji'. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene