Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Republikanac Mitt Romney kandidat za predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši konzervativni guverner Massachusettsa, republikanac Mitt Romney, danas je službeno pokrenuo svoju predsjedničku kampanju za izbore 2008. godine. guverner,izbori

Romney se predstavio kao kandidat koji će unijeti "inovaciju i promjenu" u politički i gospodarski život zemlje, za razliku od političara koji su cijeli životni vijek u strukturama vlasti u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti" Slika nije dostupna ''Nema ako, i, ali'' Biden žestoko svojim suradnicima: ''Ako čujem da tretirate druge s nepoštovanjem, otpustit ću vas na licu mjesta''

"Vrijeme je za inovaciju i transformaciju u Washingtonu. To je ono što naša zemlja treba. To je ono što naš narod zaslužuje", rekao je Romney pred pristašama okupljenim u Daerbornu, sjedištu kompanije Ford u saveznoj državi Michigan, čiji je guverner u tri mandata bio njegov otac George.

"Ne vjerujem da Washington mogu transformirati ljudi koji su cijeli životni vijek političari. Kod njih je previše nagodbi, previše
interesa, previše zapleta i premalo iskustva upravljanja i vođenja u stvarnom svijetu".

Govoreći ispred Fordovog muzeja, s novim Fordovim hibridnim
automobilom u pozadini uz stari model AMC Rambler iz tvornice kojom je upravljao njegov otac, Romney je najavio da će obnoviti inovatorski duh koji je preobrazio američku industriju.

"Inovacije i transformacije su bile u srcu američkog uspjeha", rekao je.

Romney se želi predstaviti kao konzervativnija alternativa dvojici vodećih republikanskih kandidata - senatoru John McCainu iz Arizone i bivšem gradonačelniku New Yorka Rudyiju Giulianiju.

Prema najnovijim ispitivanjima CNN-a u New Hamshireu, gdje se za godinu dana održavaju prvi stranački predizbori za predsjedničke nominacije, McCain dobiva 28 posto glasova, Giuliani 27 a Romney 13 posto.

U Iowi, koja također ima predizbore početkom 2008., podrška mu je dvostruko manja i dobiva oko sedam posto glasova.

Za konzervativne republikanske glasače, koji imaju važnu ulogu u stranačkim predizborima, problem je Romneyeva nedosljednost u nekim pitanjima, kao što su prava homoseksualaca i pravo na pobačaj, koje je ranije podržavao a sada im se protivi.

Za evangelike, koji su također važan dio republikanske baze, najveća je prepreka Romneyeva mormonska vjera. Između 27 i 35 posto ispitanika iz te skupine kaže kako nikada ne bi dali svoj glas za mormona u Bijeloj kući.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene