Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitna pravovaljanost referenduma

Reporterka Dnevnika Nove TV iz Skoplja o referendumu u Makedoniji: "Premijeru najveću glavobolju zadaje izlaznost''

Katarina Alvir prati referendum u Makedonij (Foto: Dnevnik.hr)
Katarina Alvir prati referendum u Makedonij (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Katarina Alvir prati referendum u Makedonij (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Makedonci na referendumu odlučuju o nazivu zemlje. Prema dogovoru s Grčkom, trebala bi se zvati Sjeverna Makedonija. Atena će u zamjenu deblokirati približavanje Skoplja Eurospkoj uniji i NATO-u. Očekuje se da će većina birača podržati promjenu imena, međutim neizvjesno je hoće li referendum biti pravovaljan. Izlaznost na referendum u Makedoniji prati reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir.

''Prema posljednjim podacima Državne izborne komisije, do 15 sati je na referendum izašlo 22.70 posto svih upisanih birača.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Ograničavanje prava Petrov najavio referendum o manjincima, napao Tomaševića, a DP-u poručio: "Ako nakon ovoga nastave s pregovorima…" Izbori na selu; ilustracija Politika (ne)jednakosti Nemaju svi jednake mogućnosti doći do birališta: Kome je važan glas onih koji žive u selima kojih nema ni na karti, bez autobusa i ceste?

U stožeru koalicije Za europsku Makedoniju se nakon zatvaranja birališta očekuje dolazak premijera Zorana Zaeva, a njemu i njegovo vladi upravo izlaznost zadaje najveću glavobolju.

Naime, da bi referendum bio pravovaljan, potrebno je da na njega izađe najmanje 50 posto svih upisanih birača, a njih je milijun i 800 tisuća, što znači da bi ih trebalo izaći 900 tisuća. Potom treba ispuniti i drugi uvjet, a to je da od tih 900 tisuća, najmanje 50 posto plus jedan glasuje ZA.

Za sada u Skoplju sve protječe mirno, nije bilo većih incidenata. Bilo je manjih verbalnih okršaja'', izvijestila je za Novu TV Katarina Alvir.

Veoma potrebne investicije

Ispred zgrade parlamenta u Skoplju 54-godišnji Vladimir Kavardarkov priprema malu pozornicu i postavlja stolice ispred šatora koje su postavili protivnici referenduma.

"Mi smo za NATO i EU, ali se želimo pridružiti s uspravnim glavama, ne kroz ulaz za poslugu", kazao je Kavadarkov.

"Siromašna smo zemlja, ali imamo dostojanstvo".

"Ako nas oni (NATO i EU) ne žele primiti kao Makedoniju, možemo se okrenuti drugima poput Kine i Rusije i postati dio euroazijske integracije", zaključio je Makedonac.

Premijer Zaev tvrdi kako bi članstvo u NATO-u donijelo veoma potrebne investicije u njihovoj zemlji gdje je nezaposleno više od 20 posto stanovnika.

"Vjerujem da će velika većina biti 'za' jer je više od 80 posto naših za članstvo u EU i NATO-u", istaknuo je Zaev nakon glasovanja.

Dodao je kako bi rezultat 'za' bio "potvrda budućnosti" Makedonije.

Anketa koju je prošli tjedan objavio makedonski institut IPIS pokazala je da će na referendum izaći između 30 i 43 posto birača, što je ispod potrebne izlaznosti.

Druga anketa koju je provela makedonska televizija Telma zaključila je kako će na referendum izaći 57 posto birača od kojih bi 70 posto dalo glas 'za'. (K.A./Hina) 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene