Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Husein Kavazović o izbjegličkoj krizi

'U kakvom društvu živimo kada na djeci pokazujemo snagu i nasilje?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kurban-bajram obilježava se u sjeni velikog nasilja kojemu su izloženi muslimani Sirije i Iraka, podsjetio je Husein Kavazović.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović pozvao je u četvrtak na solidarnost muslimana diljem svijeta s prognanima i izbjeglima koji pate zbog rata i nasilja upozorivši pritom kako je nedopustivo da zbog toga stradaju i djeca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorili na islamski radikalizam PORUKA IZ BiH 'Nasilje i teror nije naš put' Slika nije dostupna Bajramska poruka Kavazović: 'Ne zaboravimo ugrožene ljude u našoj zemlji'

Predvodeći središnju molitvu u povodu blagdana Kurban-bajrama u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji, reis Kavazović je u hutbi (propovijedi) podsjetio kako se on obilježava u sjeni velikog nasilja kojemu su izloženi muslimani Sirije i Iraka.

"Oni su žrtve zuluma i nepravde koje provodi režim i oni koji ga pomažu, kao i horde ubojica koje su se sjatile u te zemlje iz svih krajeva svijeta. I ovaj put najsnažnije apeliram na naše muslimane da svoje ruke drže dalje od tih zemalja i ne sudjeluju u nasilju nad muslimanima i drugim ljudima", rekao je Kavazović.

SLIKOVIT OPIS 'To je pozicija dva ovna na brvnu koji se međusobno sukobljavaju pokušavajući zbaciti jedan drugoga'

Pozvao je muslimane da "otvore svoja srca i domove" i tako pomognu tim napaćenim ljudima.

"Pomozimo našim muftijama i imamima te obodrimo brojne volontere Islamske zajednice u Srbiji i Hrvatskoj koji se susreću s nevoljnicima, da im se nađu pri ruci. Zahvaljujem se svima, posebno građanima te dvije zemlje, na pokazanoj solidarnosti prema patnjama muslimana", kazao je poglavar Islamske zajednice u BiH.

Govoreći o stradanjima djece u današnjem svijetu reis Kavazović je upozorio kako su za to odgovorni i oni koji ga provode i oni koji to nijemo promatraju.

"Upitajmo se u kakvom to društvu živimo i kakvi smo ljudi kada smo spremni diskriminirati djecu i na njima pokazivati snagu i nasilje. U kakvom duhovnom i moralnom okruženju rastemo, ako smo u stanju, bez ikakvog kajanja i grižnje savjesti, činiti nasilje nad djecom? Tom zlu i toj nepravdi se mora stati na kraj, bez obzira na to otkuda ono dolazilo. Ne možemo pristati na to da se gaze prava slabijih", upozorio je Kavazović.

Dodao je kako je obveza svih, bili oni muslimani, židovi ili kršćani, da o tome govore i da se protiv toga bore.

"Ne vreba vrag samo pred susjedovim vratima, pa da možemo biti spokojni. Doći će on i pred naša, ako ga zajedno ne otjeramo", poručio je reis Kavazović u propovijedi tijekom središnje molitve povodom Kurban-bajrama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene