Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa tri najutjecajnija lidera

Reforme posvađale Silajdžića i Tihića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokušaj lidera tri najutjecajnije političke stranke u Bosni i Hercegovini da postignu dogovor o reformama koje je nužno provesti u toj zemlji odmah je prouzročio žestoku svađu između najutjecajnijih bošnjačkih političara i ujedno doveo u pitanje opstanak vladajuće koalicije u BiH.

Predsjednik Stranke za BiH  Haris Silajdžić i Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić razmijenili su u nedjelju i ponedjeljak niz ozbiljnih optužbi za izdaju interesa države. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Silajdžić odbacio dogovor trojice stranačkih lidera kojega mediji ocijenjuju 'povijesnim' Slika nije dostupna Dodik odbio sve prijedloge za reforme u BiH

>> Silajdžić odbacio dogovor trojice stranačkih lidera kojega mediji ocijenjuju 'povijesnim'

'Subotnji dogovor izdaja je bošnjačkih i hrvatskih žrtava agresije na BiH', izjavio je Silajdžić reagirajući na načelni sporazum o reformama postignut između predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, SDA Tihića i Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.
Oni su, na sastanku održanom u subotu kod Odžaka, među ostalim, dogovorili način ustavnih reformi kroz amandmane, podjelu državne imovine između BiH i njenih entiteta, rješavanje pravnog statusa Distrikta Brčko kroz ustavni zakon i provedbu popisa stanovništva u BiH 2011. godini, s tim da se nacionalna zastupljenost u tijelima vlasti do 2014. godine osigurava na temelju rezultata popisa iz 1991. godine.

Većina medija u BiH taj je dogovor ocijenila povijesnim, no Silajdžić se samo dan nakon sastanka u Odžaku silovito obrušio na Čovića i Tihića optužujući ih da su popustili pred Dodikovim ucjenama.

Dogovor lidera najjačih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka doveo je u pitanje i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

On je u izjavi medijima Čovića optužio da je izdao načela tzv. Kreševske deklaracije hrvatskih političkih stranaka koja inzistira na izradi potpuno novog ustava BiH, a odbacuje preinake postojećeg. 'Iznenađen sam stajalištima predsjednika HDZ BiH", kazao je Ljubić.

Za razliku od Ljubića, za Silajdžića je najsporniji pristanak na popis stanovništva u BiH koji bi obuhvatio i izjašnjavanje o etničkoj odnosno vjerskoj pripadnosti. Silajdžić je ocijenio kako je takvo izjašnjavanje potpuno nepotrebno u funkcionalnom smislu, a da će služiti samo potvrđivanju rezultata etničkog čišćenja.

'Tihić ovime nije poduzeo ništa kako bi se popisali oni koji su protjerani iz zemlje i sada žive u inozemstvu, ali jest doprinio da se popiše 200 tisuća Srba iz Hrvatske koji su došli u BiH', kazao je Silajžić.

Tihić pak drži kako Silajdžićeve primjedbe uopće nisu utemeljene. 'Haris Silajdžić i njegovi suradnici izgubljeni su u prostoru i vremenu', izjavio je Tihić, kako ga u ponedjeljak citira većina medija u BiH. Predsjednik SDA drži kako je u sadašnjoj situaciji nužan dogovor o važnim pitanjima što on i pokušava poduprijeti.

'Mi smo ponudili dogovor i rješenja. Na ostalima je da se odrede prema tom dogovoru', kazao je Tihić.

Sporazum trojice lidera ovisi o tome hoće li ga prihvatiti Parlament BiH odnosno svih šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Uz HDZ BiH, SDA i SNSD tu su još i SBiH, HDZ 1990. i Partija demokratskog progresa, a sve te tri stranke na proteklim lokalnim izborima zabilježile su loše rezultate i pad utjecaja među biračima.

U ovom trenutku 'velika trojka' u Parlamentu može računati na 20 glasova potrebnih za provedbu reformi, a potrebna su joj 22.

Sulejman Tihić nije isključio mogućnost da zbog svega uslijedi raspad vladajuće koalicije. 'Ja sam od samog početka bio skeptičan prema toj koaliciji', kazao je Tihić.

Prema nagađanjima medija, vjerojatni scenarij raspleta bio bio izlazak SBiH iz vladajuće koalicije na federalnoj i na razini države BiH.

U tom bi slučaju 'prazninu' popunila Socijaldemokratska partija, no tek kroz parlamentarnu potporu manjinskoj vladi. SDP za sada ničim nije naznačio spremnost za sudjelovanje u ovakvom scenariju. Iz te stranke priopćeno je kako je sporazum iz Odžaka tek 'još jedan šuplji dokument' kojim lideri na vlasti pokušavaju spasiti vlastite pozicije uoči sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, koji će tijekom ovog mjeseca razmatrati stanje u BiH.

Veleposlanica Francuske u BiH Maryse Berniau izjavila je pak kako Europska unija 'toplo pozdravlja' dogovor trojice stranačkih lidera te da sada očekuje donošenje zakona kojim bi se proveo politički sporazum. 'Nadamo se da će i ostale političke stranke podržati ovaj sporazum kako bismo imali jasnu i održivu strategiju', kazala je Berniau za 'Dnevni avaz' praktično ponovivši ono što je kazao je povjerenik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Veleposlanstvo SAD u Sarajevu objavilo je priopćenje u kojemu se također pozdravlja konstruktivni dijalog čiji je cilj pronalaženje rješenja za sadašnju krizu u BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene