Obavijesti Video Pretražite Navigacija
220 glasova za

Reforma zdravstva prošla i u američkom Kongresu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paket odobrenih amandmana stupa na snagu čim ih potpiše predsjednik Obama.

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je dao završno odobrenje za reformu sustava zdravstvene skrbi, pošto je Senat tijekom dana vratio na ponovno glasovanje paket amandmana na zakon, čime je dovršen zakonski okvir za najvažniju reformu u unutarnjepolitičkom programu Obamine administracije. Predstavnički dom prihvatio je, s 220 glasova za i 207 protiv, paket amandmana koji će stupiti na snagu kada ih potpiše predsjednik Barack Obama. Oporbeni republikanci, koji u domu imaju 178 zastupnika, nisu dali ni jedan glas za paket amandmana.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Demontaža Sabine Tandare Knezović Burno na sučeljavanju o zdravstvu: Kandidati se sukobili oko brojnih vrućih tema Ilustracija, bol u trbuhu Proljev i povraćanje Haraju crijevne viroze: Iz bolnice poslali upozorenje građanima

Osnovni zakon o reformi zdravstva, izglasan u Predstavničkom domu prošle nedjelje, bio je senatska verzija zakona pa je odmah prihvaćen i paket amadmana kako bi se zadovoljili neki demokratski kongresnici i osigurao dovoljan broj glasova. U Senatu je ta zakonska mjera izglasana s 56 glasova za i 43 protiv, ali su republikanci u njoj pronašli dvije proceduralno neodgovarajuće odredbe, koje su uklonjene, no paket je zbog izmjena morao na ponovno glasovanje u Predstavnički dom.

Republikanci su u cjelodnevnoj raspravi podnijeli 29 amandmana, u nastojanju da opstruiraju izglasavanje zakonske mjere, ali su demokrati sve odbili. 'To nisu pokušaji da se poboljša zakon. To su pokušaji da se uništi zakon', rekao je čelnik senatske manjine Harry Reid. Dok se u Kongresu privodila kraju ogorčena bitka oko reforme zdravstva, republikanci su najavili da će na kongresne izbore u studenom izaći s obećanjem opoziva reforme.

FBI istražuje incidente

'Samo izvolite', poručio im je Obama sa skupa u Iowi, održanog u okviru kampanje promicanja reforme među građanima - stranački, ideološki i imovinski duboko podijeljenima u pogledima na promjene u zdravstvu. Dok su se zastupnici u Kongresu hrvali sa zakonodavnim detaljima, nezadovoljstvo protivnika promjena u sustavu zdravstva pretvorilo se u prijetnje nasiljem prema desetak demokratskih kongresnika, čija je potpora bila ključna za donošenje zakona.

FBI istražuje najmanje četiri incidenta u kojima su cigle bačene kroz prozore demokratskih ureda u državama New York, Arizona i Kansas. Najmanje 10 članova Kongresa izvijestilo je da su primili prijeteće e-mailove, telefonske pozive i faksove. Zastupnik Bart Stupak, čelnik skupine konzervativnih demokrata koji se protive pobačaju, objavio je dio prijetećih poruka koje je primio.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da takve postupke 'treba odbaciti', te da takvom ponašanju nema mjesta u građanskoj raspravi u SAD-u. Čelnik republikanske manjine u domu John Boehner u priopćenju je istakao da su mnogi Amerikanci ljuti zbog donošenja zakona, ali da su 'nasilje i prijetnje neprihvatljivi'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene