Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef Euroskupine

'Referendum učinio pregovore težima, no nada postoji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki referendum učinio je pregovore s njezinim vjerovnicima puno težima, kazao je novinarima šef Euroskupine Jeroen Dijsselbloem, koji je međutim istodobno izrazio nadu kako proces može biti spašen.

"To nas sada ne dovodi bliže pronalaženju rješenja. Zapravo, kada su prijedlozi odbijeni, to samo čini stvari težima", kazao je nizozemski ministar financija.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

Odlazeći na sjednicu nizozemske vlade na kojoj će se raspravljati o grčkom referendumu na kojem je odbijen prijedlog međunarodnih vjerovnika, Dijsselbloem je rekao kako je ostanak Grčke u "eurozoni još uvijek njihov cilj".

EK: Rezultat referenduma povećao jaz između Grčke i ostalih zemalja eurozone

Europska komisija prima na znanje rezultat referenduma u Grčkoj, ali taj rezultat povećava jaz između Grčke i ostalih zemalje eurozone, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

ODLAZAK 'LUTAJUĆEG MARKSISTA' VAROUFAKISA Analitičari hvale 'konstruktivan' potez Tsiprasa

"Europska komisija prima na znanje rezultat jučerašnjeg referenduma u Grčkoj, poštujemo demokratski izbor grčkog naroda. Nažalost pobjeda opcije 'ne' na referendumu povećava jaz između Grčke i ostalih zemalja eurozone", izjavio je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

"Jedna stvar je jasna: mjesto Grčke jest i ostaje u Europi", rekao je Dombrovskis, ali na nekoliko opetovanih pitanja znači li to da joj mjesto u eurozoni, izbjegao je odgovor. Dombrovskis je također rekao da je Komisija spremna razgovarati s Grcima, ali da joj za to treba mandat euroskupine, koja se sastaje u utorak, prije summita eurozone.

"Komisija je spremna nastaviti raditi s Grčkom. Ali, da budem jasan, Komisija ne može pregovarati bez mandata euroskupine", rekao je. Unatoč eskalaciji krize nakon grčkog referenduma na kojem su birači odbacili velikom većinom ponudu vjerovnika, koja je sadržavala uvjete za provedbu reformi u zamjenu za nastavak financijske pomoći, Dombrovski kaže da eurozona nije u pitanju.

"Stabilnost eurozone nije u pitanju. Euroskupina je 27. lipnja ponovila da su vlasti eurozone spremne učiniti sve što je potrebno kako bi se osigurala financijska stabilnost eurozone. Imamo sve što je potrebno za upravljanje situacijom", rekao je Dombrovski.

Pri tome je nabrojio sve što je eurozona napravila u rješavanju dužničke krize, što bi trebalo spriječiti ponavljanje takvih kriza - uspostava bankovne unije, zatim Europskog stabilizacijskog mehanizma, koji raspolaže s 500 milijardi eura za pomoć najranjivijim članicama eurozone.

Dombrovskis je snažno kritizirao grčku vladu što je propustila puno prilika te kasnila i otezala s reformama.

"Prije osam mjeseci gospodarstvo je raslo, počele su rasti investicije i otvaranje radnih mjesta i zemlja je gledala u smjeru povratka na financijska tržišta i okončanja programa financijske pomoći do kraja prošle godine. Nažalost, sadašnja grčka vlada nije uspjela stvoriti vjerodostojnu strategiju za izlazak iz krize, povratak financijske stabilnosti i gospodarskog rasta", rekao je Dombrovskis. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene