458385
458385
458385
458385
458385

Erdogan potvrdio da želi ponovno uvođenje smrtne kazne

  • , 25.11.2016., 18:25
  • Autor:
  • komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je potvrdio u petak da će proglasiti uspostavu smrtne kazne ako ju parlament izglasa, bez obzira na upozorenja Europske unije koja tu mjeru drži nepomirljivom s pristupom EU.

 
 
 
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)

U odgovoru masi koja je skandirala "Želimo smrtnu kaznu", Erdogan je u Istanbulu rekao da će ju potvrditi ako ju izglasa parlament.

Nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je spomenuo moguću uspostavu smrtne kazne kako bi se eliminirao buntovnički "virus" u državi, što je izazvalo gnjev EU.

Smrtna kazna je ukinuta 2004. u sklopu kandidature Ankare za ulazak u EU i njezino ponovno uvođenje bi predstavljalo završetak pristupnih pregovora. Odnosi EU i Ankare su napeti nakon neuspjelog državnog udara jer Bruxelles kritizira čistke koje provode turske vlasti protiv osumnjičenih za puč.

U tom kontekstu, Europski parlament je u četvrtak izglasao neobvezujuću rezoluciju kojom poziva na privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora Turske i EU-a, ocijenivši nerazmjernim represivne mjere koje poduzima turska vlada nakon neuspjelog puča. Eurozastupnici su upozorili da bi ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj trebalo dovesti do službenog obustave pristupnog procesa. U odgovoru na taj tekst, koji Ankara odbacuje, predsjednik Erdogan je u petak zaprijetio otvaranjem granica Turske kako bi pustio migrante u Europu.

EU i Turska su u ožujku zaključili sporni ugovor o migrantima koji omogućuje smanjenje prolaska ilegalnih migranata prema Europi preko grčkih otoka u Egejskom moru. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se