Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke iz EU

Reakcije na rušenje ruskog zrakoplova: 'Moramo ostati mirni, važno je izbjeći eskalaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija pozvala je u utorak na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin "očita agresija" i terorizam.

"U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakopova, svi moramo ostati hladne glave i mirni", napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru. Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i nalgasila da je "važno izbjeći eskalaciju".

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Slika nije dostupna Politička ofenziva HOLLANDEOV DIPLOMATSKI MARATON Na redu su Putin i Renzi

"Izvanredni sastanak" Vijeća NATO-a, glavnog foruma za političku konzultaciju NATO-a predviđen je u utorak u Bruxellesu. U tom su vijeću predstavnici 28 zemalja članica NATO-a među kojima je i Turska.

Čelnici zemalja članica Europske unije trebaju u nedjelju s Turskom održati sastanak o migrantskoj i izbjegličkoj krizi.

PILOTI SU ŽIVI? Izvor iz turske vlade: Dogovaramo sa sirijskim pobunjenicima puštanje dvojice ruskih pilota iz oborenog SU-24

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada osudio je tursko rušenje zrakoplova kao "očitu agresiju" protiv suvereniteta Sirije. "To pokazuje da se turska vlada svrstala na stranu terorizma i da podržava terorističke skupine koje su počele padati pod udarcima sirijske vojske", rekao je ivojni izvor koji je citirala državna agencija Sana.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u utorak je izjavio kako se nada da tursko rušenje ruskog zrakoplova u blizini granice sa Sirijom neće ugroziti pregovore o rješenju sirijskoga građanskog rata.

"Moramo se nadati da ovaj događaj neće unazaditi ohrabrujuće prve pregovore, koji nude malu nadu da će sirijski sukob deeskalirati", kazao je Steinmeier u Berlinu.

Britanski premijer David Cameron snažno je potaknuo Rusiju i Tursku na izravne pregovore o srušenome ruskom zrakoplovu, da bi se izbjegla eskalacija sukoba i potencijalno ponavljanje sličnog incidenta, kazala je u utorak njegova glasnogovornica.

"Premijer je snažno ohrabio premijera Davutoglua da zajamči izravnu komunikaciju između turske i ruske strane o ovom incidentu", rekla je glansogovornica, dodavši da je britanski premijer s Davutogluom razgovarao ranije u utorak.

Obama i Hollande za smirivanje nakon rušenja ruskog zrakoplova

Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande u utorak su pozvali Moskvu i Ankaru da smanje napetosti nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni prostor.

I dok se još uvijek čekaju pojedinosti tog incidenta, Obama je kazao da je sada njegova glavna zadaća pobrinuti se da cijela stvar ne izmakne kontroli. "Moj glavni prioritet je da se pobrinem da situacija ne eskalira", rekao je Obama, dodajući da je sada trenutak da obje strane "ustuknu" i odluče što je u njihovom najboljem interesu.

"Moramo spriječiti eskalaciju. Bilo bi jako štetno da stanje eskalira", pridružio se Hollande.

Turska je u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov blizu granice sa Sirijom, tvrdeći da je Suhoj-24 povrijedio turski zračni prostor. Incident je izazvao oštre osude Rusije koja je obećala da će Turska osjetiti ozbiljne posljedice svog čina. Američki dužnosnici su kazali da je "upad" ruskog ratnog zrakoplovstva u turski zračni prostor trajao vrlo kratko.

"Sada je najvažnije da se pobrinemo da Rusi i Turci međusobno razgovaraju, da otkriju što se točno dogodilo i poduzmu mjere koje će spriječiti bilo kakvu eskalaciju", rekao je Obama, istaknuvši pritom da "Turska, kao svaka druga zemlja, ima pravo braniti svoj teritorij i svoj zračni prostor".

Obama i Hollande, koji se nalazi u posjetu Bijeloj kući, su na konferenciji za novinare kazali da su posebno razgovarali o jačanju zračnih udara u Siriji i Iraku na džihadiste Islamske države koji su preuzeli odgovornost za napade u Parizu te se složili da je iznimno važno da Turska zatvori svoju granicu i spriječi prolaz ekstremista u Europu.

Obama je poručio da su "Amerikanci bez obzira na sve, uvijek uz svoje prijatelje i u dobru i u zlu".

"SAD i Francuska su ujedinjene i potpuno solidarne u nakani da skroje pravdu tim teroristima i obrane svoje nacije", kazao je Obama. Bez obzira što je najavio još snažnije zračne udare po IS-u, Hollande je čvrst u odluci da u borbu protiv sunitskih ekstremista neće u Siriju poslati kopnene snage.

"Francuska neće vojno intervenirati kopnenim snagama", kazao je Hollande. Iako nije novinarima dao vremenski rok do kojeg bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad odstupio s vlasti, kazao je da to "mora biti što je moguće prije". Obojica predsjednika su se složila da ruski napadi na umjerenu sirijsku oporbu isključivo idu u korist Asadovog režima i služe produljenju njegove vladavine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene