Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena ISIS-a

Razvoj iranskog nuklearnog programa usporen sankcijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napori Irana da razvije vlastiti nuklearni program otežani su nizom izazova vezanih uz međunarodne sankcije i unazađeni kibernetičkim napadom crva Stuxnet 2010.godine.

Tako je ocijenio u zaključcima dva nova izvješća Institut za znanost i međunarodnu sigurnost iz Washingtona.

U izvješćima ISIS-a, nuklearnog 'think tanka' koji vodi bivši inspektor UN-a za oružje David Albright, kaže se kako je Iran je bio prisiljen koristiti inferiornije dijelove i slabije metale, zbog tog što su mu sankcije ograničile dostup do potrebnih materijala. Nalazi ISIS-a temelje se i na razgovorima s dužnosnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju,  izvješćuje CNN.

'Deset godina nakon početka gradnje pogona za obogaćivanja uranija u Natanzu, vjerojatnost da će Iran će izraditi nekoliko desetaka tisuća centrifuga za obogaćivanje čini se udaljenom na temelju njihove loše izvedbe', ističe se u jednom od izvješća. 'Čak i s naprednim centrifugama, Iran može biti blokiran sankcijama da izradi te napredne centrifuge u dovoljno velikom broju', dodaje ISIS.

Pogon Natanz onesposobljen je kada je računalni virus napao dio centrifuga. No u ISIS-ovu izvješću se navodi da je broj centrifuga danas vraćen na veću razinu nego prije napada Stuxneta.

IAEA je u nekoliko posljednjih izvješća, naznačila kako ne znači da se sve te centrifuge nužno koriste u obogaćivanju uranija. Albrightovo izvješće navodi da je crv Stuxnet mogao smanjiti vijek trajanja centrifuga, čak i ako one nisu odmah pokvarene, tako što ih je prisilio da se okreću izmijenjenim brzinama.

Međutim, unatoč izazovima, na temelju ISIS-ove procjene iranske proizvodnje obogaćenog uranija, u izvješću se zaključuje da ga Iranci imaju više nego dovoljno za deklarirani cilj proizvodnje nuklearnog goriva za svoj medicinsko-istraživački reaktor u Teheranu, te kako izgleda da je Iran na putu 'proizvodnje uranija u kategoriji obogaćenosti za nuklearno oružje'.

Obogaćivanjem uranija u njemu se povećava koncentracija radioaktivnog izotopa U-235. Dok je za gorive šipke nuklearnog reaktora dovoljna obogaćenost od 20 posto, za proizvodnju nuklearnog oružja potreban je uranij obogaćen na 85 do 90 posto. (Hina)

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene