Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droga, seks i ubojstvo

TO JE ON 'Muškarac koji je izmislio paranoju modernog doba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije odrastao sa zlatnom žlicom u ustima, život mu nije bio nimalo jednostavan...

Možda je kreirao vodeći svjetski software za anitviruse, ali John McAfee je daleko od tehnološkog šmokljana. Od dana ispunjenih drogom na fakultetu, do bjegunca kojeg su tražili u istrazi za ubojstvo u Belizeu, život McAfeea bilo je divlje putovanje nasilnog kaosa, piše Australia News.

Pročitajte i ovo Thomas H. Lee težak 2 mlrd. dolara Milijarder pronađen mrtav: Imao je ranu od vatrenog oružja Slika nije dostupna NOVA KATASTROFA I na Bliskom istoku vatra i dim: Naoružani dron pogodio naftni tanker izraelskoga milijardera

Američka televizija Spike TV objavit će dokumentarac u šest dijelova o ovom pioniru 'cyber sigurnosti', stoga što je McAfee ekscentrični milijarder, a njegove su priče nadasve zanimljive.

Potpredsjednica originalnih serija Sharon Levy kaže da će u dokumentarcu biti prikazane priče neobičnije od fikcije. 'Nevjerojatno uvrnuta, komplicirana, a opet potpuno fascinantna priča Johna McAfeea nikada nije bila ispričana na televiziji', rekla je Levy.

Milijarder priznao zbog čega noćima ne može zaspati

Mnogo je lica Johna McAfeea, inžinjera softwarea, liječenog ovisnika o drogama i ekscentričnog milijardera. 'To je više od misterija ubojstva, to je priča o muškarcu koji je izmislio paranoju modernog doba, i svoju proizvedenu paranoju ubrizgao u kulturni duh vremena', dodaje Levy.

McAfee sada živi u rustikalnom gradu Lexington, u američkoj saveznoj državi Tennessee, sa suprugom, ali tehnološki pionir još se boji posljedica svog nesmotrenog ponašanja u prošlosti.

Teško djetinjstvo i pakao droge

McAfee nije odrastao sa zlatnom žlicom u ustima, dapače, bilo je upravo suprotno. Još u djetinjstvu s roditeljima se iz Velike Britanije preselio u Roanoke, u američkoj saveznoj državi Virginija. U djetinjstvu ga je, kako kaže, otac tukao, a zlostavljanju je došlo kraj kada si je oduzeo život. John je tada imao 15 godina.

Tijekom fakultetskih dana postao je ovisan o alkoholu, dok je preživljavao prodajući časopise od vrata do vrata. Kada je imao 24 godine, svako jutro pije odlaska na posao konzumirao je LSD. Ubrzo je počeo koristiti i druge droge. Godinama se drogirao te je u dobi od 38 godina, kada je bio direktor u tvrtki Omex, kokainom opskrbljivao i svoje zaposlenike.

'Moj život bio je potpuni pakao', rekao je dok je opisivao kako je napustio tu tvrtku, a potom danima ostao u kući gdje je po cijele dane samo pio i konzumirao droge. Kako je počeo imati suicidalne misli, obratio se psihoterapeutu koji mu je savjetovao da bi trebao početi odlaziti na sastanke anonimnih alkoholičara.

'Tada je život zapravo počeo za mene', kaže McAfee.

Četiri godine nakon toga, sa suradnicima je stvorio jedan do najpoznatijih antivirusnih programa - McAfee, te omogućio njegovo besplatno preuzimanje. Pet godina od nastanka programa, 50 posto kompanija koje se nalaze na Fortunovoj listi 100 najboljih kompanija, plaćale su licencu za korištenje njegovog softwarea. To mu je donosilo milijunsku zaradu. 1996. dao je ostavku u svojoj kompaniji, a sada je zahvaljujući svom briljantnom izumu vrijedan milijarde dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene