Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzan proces

Razoružala se Republikanska milicija INLA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paravojna organizacija odgovorna za neke od najsmrtonosnijih akcija u Sjevernoj Irskoj, Irska nacionalna oslobodilačka vojska, objavila je da je predala oružje 12 godina nakon mirovnog sporazuma kojim je okončano nekoliko desetljeća nasilja u Sjevernoj Irskoj.

Katolička milicija koja je između svog osnivanja 1975. i 2001. ubila 147 ljudi, prema bazi podataka Sutton sveučilišta Ulstera, potvrdila je da je uništila svoje naoružanje pod nadzorom Međunarodnog neovisnog povjerenstva za razoružanje.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Stručnjaci skeptični: Sjeverna Koreja sama će odrediti rokove za denuklearizaciju Slika nije dostupna Poriče sudjelovanje Daruvar: Potvrđena optužnica za ratni zločin

INLA, nastala odvajanjem od Irske Republikanske Armije u listopadu prošle godine, objavila je da je oružana borba završena i da je razoružanje korak dalje u mirovnom procesu.

Sporazum, koji omogućuje Sjevernoj Irskoj da preuzme nadzor nad policijom i pravosudnim sustavom, postignut je 4. veljače nakon gotovo dva tjedna pregovora između Demokratske unionističke stranke i Sinn Feina.

Dvije glavne stranke u sjevernoirskoj skupštini, katolički Sinn Fein i protestantski DUP, postigle su sporazum o prijenosu policijskih i pravosudnih ovlasti s Londona na Belfast, te tako spriječile kolaps zajedničke sjevernoirske vlade. Međunarodno neovisno povjerenstvo je u priopćenju potvrdilo da su uništeni streljivo, oružje, eskploziv i eksplozivne naprave.

U kolovozu 1998. sklopljen je mirovni sporazum kojim su se strane obvezale na razoružanje u borbama probritanskih i irskih nacionalističkih grupa, u kojima je ubijeno najmanje 3.500 ljudi. Proces razoružanja u Sjevernoj Irskoj ubrzan je prošle godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene