268682
268682
268682
268682
268682

Nekima razlog manje za posjet Nizozemskoj i Rusiji

  • , 04.01.2013., 19:05
  • Autor:
  • komentara

Za one koji su u Nizozemsku odlazili s jednim ciljem, ulaskom u Novu godinu, stižu loše vijesti. A zanimljiva zabrana počela je i u Rusiji.

 
 
 
 

U Nizozemskoj je od 01 01. 2013. stupio na snagu zakon koji onemogućava prodaju marihuane u tzv. coffee-shopovima, osobama koje nisu državljani Nizozemske.

>> Organizirali javni doček legalizacije marihuane

Zakon koji je nizozemska vlada usvojila 2009. godine zabranjuje stranim turistima korištenje usluge coffee-shopova, koji imaju dozvolu za slobodnu prodaju marihuane i lakih narkotika proizvedenih od kanabisa, legaliziranih u Nizozemskoj od 1976. godine.

U svibnju prošle godine taj je zakon stupio na snagu u tri južne regije zemlje, a poslije dugih diskusija, zabrana je sad uspostavljena u čitavoj Nizozemskoj. Pretpostavljalo se kako će do početka 2013. godine slične mjere poštovati svi coffee-shopovi, međutim, nizozemska vlast nedavno je ublažila svoju poziciju, priopćenjem da konačnu odluku o provođenju zabrane za strance donose organi vlasti lokalne samouprave.

BBC navodi kako će nekoliko gradova, uključujući Amsterdam, pokušati odgoditi punu primjenu zakona, jer se ne žele odreći prihoda od turista. The Amsterdam Herald piše kako će tri četvrtine coffee-shopova ignorirati zakon i dozvoliti strancima pušenje marihuane. U Nizozemskoj postoji oko 700 specijaliziranih kafića u kojima se legalno prodaje marihuana, od čega je samo u Amsterdamu njih više od 200.

Važno pitanje za mnoge Ruse u 2013. bit će kako doći do piva, jer je jučer na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje prodaja piva u kioscima, prenosi Telegraph. Ne samo to, već je pivo proglašeno alkoholnim, a ne više prehrambenim proizvodom.

U sklopu mjera čiji cilj je da smanjenje ogromne stope alkoholičara u zemlji, pivo će se u Rusiji moći da kupiti samo u restoranima, kafićima i trgovinama minimalne površine od 50 metara kvadratnih. Zakonom je također promijenjena i klasifikacija piva od prehrambenog proizvoda u alkoholno piće, što znači da se neće moći da se kupiti ni u jednoj trgovini između 23 i 8 sati.

Što se tiče konzumacije alkohola uopće, novi ruski zakon je zabranjuje na javnim mjestima. Stručnjaci procjenjuju kako su prodajom piva kiosci ubirali 40 posto svojih prihoda, prenosi Interfaks. 'To znači da će sada sav kajmak pobrati veće prodavnice. Mislim da će više od trećine malih prodavnica u Rusiji neminovno morati da bude zatvoreno', ocijenio je direktor Istraživačkog centra za federalna i regionalna alkoholna tržišta, a prenosi news.mail.ru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se