Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema uživanja u opijatima

Nekima razlog manje za posjet Nizozemskoj i Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za one koji su u Nizozemsku odlazili s jednim ciljem, ulaskom u Novu godinu, stižu loše vijesti. A zanimljiva zabrana počela je i u Rusiji.

U Nizozemskoj je od 01 01. 2013. stupio na snagu zakon koji onemogućava prodaju marihuane u tzv. coffee-shopovima, osobama koje nisu državljani Nizozemske.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!"

>> Organizirali javni doček legalizacije marihuane

Zakon koji je nizozemska vlada usvojila 2009. godine zabranjuje stranim turistima korištenje usluge coffee-shopova, koji imaju dozvolu za slobodnu prodaju marihuane i lakih narkotika proizvedenih od kanabisa, legaliziranih u Nizozemskoj od 1976. godine.

U svibnju prošle godine taj je zakon stupio na snagu u tri južne regije zemlje, a poslije dugih diskusija, zabrana je sad uspostavljena u čitavoj Nizozemskoj. Pretpostavljalo se kako će do početka 2013. godine slične mjere poštovati svi coffee-shopovi, međutim, nizozemska vlast nedavno je ublažila svoju poziciju, priopćenjem da konačnu odluku o provođenju zabrane za strance donose organi vlasti lokalne samouprave.

BBC navodi kako će nekoliko gradova, uključujući Amsterdam, pokušati odgoditi punu primjenu zakona, jer se ne žele odreći prihoda od turista. The Amsterdam Herald piše kako će tri četvrtine coffee-shopova ignorirati zakon i dozvoliti strancima pušenje marihuane. U Nizozemskoj postoji oko 700 specijaliziranih kafića u kojima se legalno prodaje marihuana, od čega je samo u Amsterdamu njih više od 200.

Važno pitanje za mnoge Ruse u 2013. bit će kako doći do piva, jer je jučer na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje prodaja piva u kioscima, prenosi Telegraph. Ne samo to, već je pivo proglašeno alkoholnim, a ne više prehrambenim proizvodom.

U sklopu mjera čiji cilj je da smanjenje ogromne stope alkoholičara u zemlji, pivo će se u Rusiji moći da kupiti samo u restoranima, kafićima i trgovinama minimalne površine od 50 metara kvadratnih. Zakonom je također promijenjena i klasifikacija piva od prehrambenog proizvoda u alkoholno piće, što znači da se neće moći da se kupiti ni u jednoj trgovini između 23 i 8 sati.

Što se tiče konzumacije alkohola uopće, novi ruski zakon je zabranjuje na javnim mjestima. Stručnjaci procjenjuju kako su prodajom piva kiosci ubirali 40 posto svojih prihoda, prenosi Interfaks. 'To znači da će sada sav kajmak pobrati veće prodavnice. Mislim da će više od trećine malih prodavnica u Rusiji neminovno morati da bude zatvoreno', ocijenio je direktor Istraživačkog centra za federalna i regionalna alkoholna tržišta, a prenosi news.mail.ru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene