Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama ugostio Hu Jintaa

'Razlika u gledanju na ljudska prava bila su izvor napetosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama i kineski predsjednik Hu Jintao su nakon razgovora u Washingtonu, najavili bližu suradnju dvaju najvećih svjetskih gospodarstava u ključnim pitanjima.

Pričali su o rasponu od povećanja međusobne trgovinske razmjene, do globalne borbe protiv širenja nuklearnog oružja i terorizma. 'Predsjednik Obama i ja ostat ćemo u bliskom kontaktu, sastancima, telefonom i pismima', rekao je Hu, dodajući da će se povećati i razmjena i suradnja dviju vojski, te pojačati razmjena među svim sektorima društva, posebno među mladima.

Pročitajte i ovo Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera" Slika nije dostupna Prijedlog zakona Zabrinutost zbog ruskog zakona o izdaji i špijunaži

Oni su istodobno pokazali da među njima postoje i znatne razlike u gledištima, posebno vezano za ljudska prava i podcijenjenost kineske valute juana.

Obama je priznao da je razlika u gledanju na ljudska prava 'povremeno bila izvor napetosti između dviju vlada'. On je istaknuo da kineski ustav sadrži odredbe o univerzalnim ljudskim pravima, sugerirajući da bi ih trebalo provoditi u praksi, od 'prava na slobodno izražavanje mišljenja, okupljanja i prosvjeda do prava na slobodu vjeroispovijesti'. Obama se posebno zauzeo za poštivanja prava Tibeta.

Predsjednik Hu je, na zajedničkoj konferenciji za tisak u Bijeloj kući, ustvrdio da je 'Kina opredijeljena za poštivanje i zaštitu ljudskih prav'", ali da univerzalna ljudska prava nisu svugdje jednako primjenjiva na nacionalnoj razini. 'Mi imamo neke osnovne stavove kao i Amerikanci o univerzalnosti pojedinih prava. Slobodu govora, slobodu vjeroispovijesti, slobodu okupljanja', rekao je Hu.

>> Hu Jintao dočekan u Bijeloj kući uz počasti

Obama je istaknuo da je o ljudskim pravima otvoreno razgovarao s kineskim čelnikom, ali 'da to ne priječi suradnju SAD i Kine u drugim ključnim područjima'.

Konferenciju za tisak obilježili su tehnički problemi, odnosno nepostojanje simultanog prijevoda, pa se u jednom trenutku činilo da je Hu prešutio odgovor na pitanja novinara o ljudskim pravima, no poslije je odgovorio, objasnivši da nije imao prijevod. Obama se zbog problema s prijevodom ispričao novinarima.

Obama, koji je u SAD-u izložen kritikama zbog selidbe proizvodnih radnih mjesta u Kinu, istaknuo je na konferenciji za tisak da su u okviru Huova posjeta sklopljeni deseci poslovnih ugovora koji će osigurati američki izvoz vrijedan 45 milijardi dolara, i poduprijeti 235.000 radnih mjesta u SAD-u.

Najveći dio odnosi se na namjeru kupnje 200 zrakoplova Boeing, u vrijednosti od 19 milijardi dolara, a ostalo su ugovori u poljoprivredi, kemijskoj industriji, telekomunikacijama, softwareu i auto dijelovima.

Obama je naglasio i da mu je kineski predsjednik obećao da američke kompanije neće biti diskriminirane kada se natječu za poslove s vladom, te kako Kina poduzima značajne korake da bi smanjila krađu intelektualnog vlasništva i proširila američka ulaganja. On je najavio proširenje suradnje u znanosti i tehnologiji, te nastavak zajedničkih istraživanje 'zelene' energije i klimatskih promjena.

Kineska valuta i dalje podcijenjena

Obama je naglasio kako je rekao visokom gostu da je kineska valuta juan i dalje podcijenjena, unatoč povećanoj fleksibilnosti, te su potrebne daljnje prilagodbe, s čime će se potaknuti domaća potrošnja i smanjiti inflatorni pristisci.

Na području sigurnosti, Obama je istakao proširenje dijaloga i suradnju oružnih snaga SAD-a i Kine. Glede regionalne stabilnosti, Obama je istaknuo interes SAD-a za 'održavanje slobode plovidbe, trgovine. poštivanje međunarodnog prava i mirnog rješevanja sporova', reagirajući na sporove Kine sa susjedima u Žutom moru i Južnom kineskom moru.

On je rekao da SAD poštuje ulogu Kine u smanjenju napetosti na Korejskom poluotoku, te naglasio da međunarodna zajednica mora ustrajati na zaustavljanju ilegalnog nuklearnog programa Pjongjanga. Za problem nuklearnih ambicija Teherana, rekao je da su se on i Hu suglasili kako Iran mora poštivati svoje međunarodne obveze i da sve sankcije UN trebaju biti provedene.(HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene