Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni susret

'U četiri oka' razgovarali Kerry i Zarif, moguće ukidanje sankcija Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik i iranski ministar vanjskih poslova razgovarali su u četiri oka o iranskom nuklearnom programu.

Američki državni tajnik John Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif kratko su razgovarali u četiri oka u četvrtak u UN-u o iranskom nuklearnom programu, prenose u petak agencije, napominjući da se radi o povijesnom susretu predstavnika dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu nezadovoljstvo situacijom SAD nezadovoljan politikom Izraela: Uvodi nove sankcije Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Iranski predsjednik osudio holokaust

Zapad, posebice SAD, strahuje da Iran pod izgovorom razvijanja nuklearnog programa u civilne svrhe u stvari radi na izradi atomske bombe, što Teheran odlučno odbacuje.

Kerry je nakon razgovora s iranskim šefom diplomacije kazao da bi SAD mogao ukinuti sankcije ukoliko Teheran prihvati međunarodnu kontrolu svojeg nuklearnog programa. Irancima je predložio da stoga omoguće pristup međunarodnih inspektora nuklearnoj centrali Fordo, kako bi se utvrdio stupanj obogaćivanja urana.

'SAD neće ukinuti sankcije sve dok se ne pokrene transparentni proces kojim se može provjeriti što točno Iranci kane učiniti s tim programom', pojasnio je Kerry CBS-u u emisiji '60 minutes'.

Zarif je nakon susreta kazao da su si Iran i velike sile zadale cilj da se u roku godinu dana postigne sporazum o spornom nuklearnom programu, no iranski predsjednik Hasan Rohani smatra da je to moguće postići i u kraćem roku.

Na pitanje da li je iranski predsjednik imao razloga spominjati sporazum koji bi se postigao unutar tri do šest mjeseci, Kerry je odgovorio da je to 'moguće'. 'Naravno, moguće je. Moguće je sporazum ranije postići, to ovisi o iskrenosti i transparentnosti koje Iran mora pokazati', objasnio je Kerry.

Sastanak s Kerryjem održan je na marginama također povijesnog susreta Zarifa s kolegama iz svjetskih sila na kojem je dogovoren novi krug pregovora, prekinutih prije osam godina, koji će se održati u Ženevi 15. i 16. listopada.

Rohani je poručio da će se njegova zemlja 'ozbiljno angažirati' na rješavanju spora oko nuklearnog programa, obećavši da će pregovarati 'u dobroj vjeri'.

Iran isključio mogućnost brzog postizanja sporazuma s IAEA-om

Iranski izaslanik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) umanjio je izglede za brzo postizanje sporazuma na razgovorima u petak o iranskom nuklearnom programu.

'To će biti prvi sastanak i nitko ne može očekivati da ćemo riješiti sve probleme na samo jednom sastanku', rekao je novi iranski veleposlanik pri IAEA-i Reza Nadžafi novinarima prije početka razgovora između predstavnika Irana i agencije.

'Očekujemo da ćemo razmotriti otvorena pitanja i razmijeniti mišljenja o načinima nastavka suradnje kako bismo razriješili sve probleme', kazao je on.

To će biti prvi sastanak između Irana i IAEA-e otkako je Hasan Rohani stupio na dužnost iranskog predsjednika početkom kolovoza s obećanjem da će pokušati riješiti iranski nuklearni spor sa Zapadom.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene