455930
455930
455930
455930
455930

RAZBIJEN LANAC MEĐUNARODNE PROSTITUCIJE Iskorištavali težak život mladih djevojaka pa ih podvodili

  • , 04.11.2016., 11:13
  • Autor:
  • komentara

Prema procjenama iz Državnog odvjetništva BiH osumnjičeni su ostvarili imovinsku korist koja se mjeri stotinama tisuća eura.

 
 
 
 
SIPA u akciji, ilustracija (Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL)
SIPA u akciji, ilustracija (Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL)

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH uhitili su u petak na području Sarajeva više osoba, dok je srbijanska policija uhitila tri osumnjičene osobe u zajedničkoj međunarodnoj akciji koja se još provodi na području Njemačke i Austrije u pravcu razbijanja lanca prostitucije i iskorištavanja mladih djevojaka iz BiH, Srbije i Ukrajine, priopćeno je iz Državnog odvjetništva BiH.

Rano jutros započela je koordinirana akcija policijskih agencija pri čemu na području Sarajeva lišeno slobode ili privedeno više osoba, a u Srbiji su istodobno lišene slobode tri osumnjičene osobe.

Skupina osumnjičenih iz BiH i Srbije koristila je težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka mlađe životne dobi, koje su iskorištavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke.

Iz Državnog odvjetništva BiH se navodi da postoje brojni dokazi po kojima su osumnjičeni najmanje dvije godine organizirali lanac prostitucije, a do sada je identificiran veći broj državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i žrtava mlađih od 1994. godišta.

Prema procjenama iz Državnog odvjetništva BiH osumnjičeni su ostvarili imovinsku korist koja se mjeri stotinama tisuća eura.

Ova akcija je rezultat višemjesečne istrage na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca. Iz Državnog odvjetništva BiH su poručili kako je ova akcija pokazala da su, zajedno s partnerima iz zemalja EU-a pokazali osposobljenost za borbu protiv najsloženijih oblika kriminala.

Osumnjičeni će biti predani nadležnom tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o određivanju pritvora. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se