Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Irski mediji pišu

Ratko Mladić 'Luđak' novi najtraženiji čovjek nakon bin Ladena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko će biti sljedeći najtraženiji čovjek u svijetu nakon ubijenog Osame bin Ladena, pitaju se mnogi. Prvi na listi potencijalnih nalazi se haški bjegunac Ratko Mladić.

Irski portal Joe.ie napravio je listu pet potencijalnih osoba, koji bi mogli preuzeti prvo mjesto na svim svjetskim potjernicama. Među njima su kralj droge, mafijaški playboy, biznismen i šef kriminalnog miljea, no Ratko Mladić najizgledniji je kandidat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezadovoljni pritiscima Pakistan odgovara SAD-u: 'Optužbe na naš račun su apsurdne' Slika nije dostupna Obvezali se na vjernost Al-Zavahiriju Prijetnje osvetom: 'Krv za krv, razaranje za razaranje'

Krenimo redom onda od najtraženijeg haškog bjegunca dosad.

Ratko Mladić

Njegovo trenutno prebivalište svima je nepoznanica, a pretpostavlja se kako se skriva ili u BiH, ili u Srbiji. Haški optuženik Radovan Karadžić, kojem je Mladić nekoć bio dobar prijatelj, odrekao ga se i prozvao ga 'luđakom', nakon što su stvari u vrijeme rata u BiH prestale ići u prilog bosanskim Srbima.

Mladića haški sud traži zbog sumnje daje počinio genocid, ratni zločin i zločine protiv čovječnosti u opsadi Sarajeva (1992. do 1995.) te masakra u Srebrenici 1995. godine, u kojem je ubijeno 8.000 muslimanskih muškaraca.

Srbija za informaciju o Mladićevom prebivalištu nudi 10 milijuna eura, a američka vlada nudi 5 milijuna dolara. Njegovo hvatanje i privođenje pravdi smatra se jednim od uvjeta ulaska Srbije u EU, a sve do 2005. godine, Mladić je primao vojnu mirovinu.

Joaquin Guzman

Najmoćniji meksički kralj droge, koji je preuzeo sve narko rute, kojima su nekoć dominirali Kolumbijci poput Pabla Escobara. Guzman, koji je poznatiji po nadimku 'el Chapo' ('Kratki'), vođa je narko kartela Sinloa, koji je glavni raspačavač kokaina iz Kolumbije, preko mreže tunela u Meksiku do konačnog cilja - SAD-a.

Njegova vladavina obilježena je okrutnošću i nemilosrdnim obračunima, koji su posljednjih godina rezultirali desetinama tisuća mrtvih. Guzman je 2001. godine iz zatvora pobjegao u kamionu za rublje, a SAD mu je glavu ucijenio na 5 milijuna dolara.

Alimzhan Tokhtakhounov

U Rusiji ovaj je čovjek biznismen, a u SAD-u tražen čovjek. Poznat po podmićivanju u sportskim natjecanjima i organiziranom kriminalu, Tokhtakhounova se sumnjiči za sve, od namještanja natjecanja za ljepotu do rezultata umjetničkog klizanja na zimskim olimpijskim igrama 2002. godine.

Tokhtakhounov je veliki ljubitelj tenisa, no ruski tenisači ga se boje, svi osim Yevgenija Kafeljnikova, koji ga je Branio. Marat Safin i Ana Kurnjikova ogradili su se od njega. 'Mislim da ne bih trebala govoriti o njemu. Ruskinja sam i ja se tamo trebam vratiti', rekla je o tom pitanju Kurnjikova.

SAD ga je obilježio kao jednu od ključnih osoba u euroazijskom kriminalnom miljeu.

James Bugler

Sin irskih imigranata, 81-godišnji Bugler trenutni je vođa bande Winter Hill, koju predstavlja irsko-američka kriminalna 'obitelj' sa sjedištem u Bostonu. Njegov brat, zanimljivo, bivši je predsjednik Senata države Massacusetts i dokaz da nisu svi crne ovce u obitelji.

Američke vlasti traže ga za iznude, ubojstva, reketarenja, pranja novca te raspačavanja droge. Kriminalom se Bugler bavio još u tinejdžerskoj dobi.

Glava mu je ucijenjena na 2 milijuna dolara, no on je, kao i ostatak ekipe s liste najtraženijih u bijegu. Pretpostavlja se negdje u SAD-u.

Matteo Messina Denaro

'Šećer' dolazi na kraju. On je playboy i talijanski mafijaški šef, poznatiji pod nadimkom 'Diabolik'. Talijanske vlasti vjeruju kako je Denaro i jedan od šefova Cosa Nostre, no on se nalazi u bijegu još od 1993. godine.

Njegov životni stil je brz, a on sam je nagao i navodno je ubio vlasnika jednog hotela na Siciliji, koji ga je optužio da je spavao s maloljetnicama.

1993. godine talijanske vlasti pritisle su mafiju, a Denaro je bio ključna osoba u Cosa Nostri i njihovim bombaškim napadima, usmjerenim zaustavljanju talijanskih vlasti u rušenju mafije. Ipak, odnedavno šefovi Cosa Nostre polako padaju jedan po jedan pa se čini da bi Denaro napokon mogao i dolijati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene