Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok obrane Karadžiću

Ratko Mladić: Zube sam zaboravio. Traži! Brže j*** te!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratko Mladić je na suđenju kao svjedok obrane Radovanu Karadžiću, svjedočenje počeo s neobičnim zahtjevom.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović iz Beograda Analiza slučaja Šešelj uoči izricanja drugostupanjske presude: "Od Haaga možemo očekivati svašta" Slobodan Praljak (Foto: AFP) KAKO JE ONDA UNIO OTROV? ICTY: Neovisna istraga Praljkova samoubojstva nije utvrdila propuste u pravilima Suda

Svjedočenje Ratka Mladića uživo možete pratiti OVDJE.

"Ja ovaj Haški sud i tribunal ne podnosim i ne priznajem i pred njim ne mogu svjedočiti", rekao je Mladić prije početka svjedočenja.

Zamiolio je da mu daju mogućnost da, uz uvažavanje Radovana Karadžića i svih njegovih napora za spas Srba, ako imaju mogućnost saslušati sedam ispisanih stranica koje je Mladić ispisao zbog dana svetog Save. Sud je to odbio.

Ratko Mladić: Da nije bilo Haškog suda, ja bih bio na vječnim lovištima

"To nije sud pravde, to je sotonski sud koji sudi nama Srbima", rekao je Mladić, nakon čega ga je glavni sudac prekinuo i rekao mu da sjedne.

Iako je sjeo, Mladić je s još uvijek upaljenim mikrofonom rekao: "Zube sam zaboravio. Traži! Brže j*** te". Tad je očito shvatio kako mu je zubalo ostalo u ćeliji. Sudac ga je upitao hoće li prisegnuti sudu i početi sa svjedočenjem.

"Vi ste gospodine Kwon podosta mlađi od mene. Vršite pritisak na mene. Ja se ne bojim nikoga osim Boga. Vaše floskule i lažne optužbe ne bendam nizašto. Dat ću izjavu, ali ne priznajem vaš sud, jer on za mene ne postoji"

Sudac je ustvrdio kako je jasno da Mladić ne želi svjedočiti

"Ne bojte biti nervozni gospodine Kwon, vi ste iz Koreje. I tamo zvone alarmantna zvona", rekao je Mladić.

"Govorit ću istinu i ništa osim istine, a sad molim da mi osiguranje donese zube iz ćelije da bih mogao da govorim", izjasnio se Mladić. Sud je nakon toga odredio pauzu i dozvolio da mu čuvari donesu što je tražio.

Mladić je na prvo Karadžićevo pitanje je li ga ikad obavijestio o strijeljanjima u Srebrenici ili da će ih biti odgovorio kako ne želi svjedočiti zbog svoga zdravstvenog stanja te da prema savjetu svojih odvjetnika zadržava pravo da ne svjedoči i odbija to učiniti kako ne bi ugrozio svoja prava u svom predmetu u kojem mu se sudi za iste zločine kao i Karadžiću.

Mladićev odvjetnik Branko Lukić potom je sudskom vijeću objasnio da Mladić namjerava istim riječima odgovoriti na svako sljedeće pitanje.

Sudsko vijeće koje je ranije upozorilo Mladića da će odbijanje svjedočenja smatrati nepoštivanjem suda, nakon kraćih konzultacija o postavljenom pitanju objavilo je kako je odlučilo ne prisiliti svjedoka da odgovori na pitanje.

Na drugo Karadžićevo pitanje jesu li se njih dvojica ikad dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, napadima i snajperima Mladić je ponovio iste riječi, a sudsko vijeće ponovno je odlučilo ne prisiliti ga da na pitanje odgovori.

Isto se ponovilo i kod nekoliko sljedećih Karadžićevih pitanja poput onog koji su bili razlozi za snajpersko djelovanje vojske bosanskih Srba na Sarajevo ili je li postojao dogovor Karadžića i Mladića da se protjeraju Muslimani i Hrvati s teritorija pod kontrolom srpskih snaga.

Nakon toga Mladićevo svjedočenje zaključeno je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene