Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Bijela kuća kaže da ne postoje znakovi da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje, Zelenski: "Rusija priprema svoje građane na to"

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da ruske prijetnje uporabom nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini dovode svijet u opasnost od "apokalipse", prvi put od Kubanske raketne krize usred rata.

 

  • Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da bi se svijet mogao suočiti s armagedonom ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin danas slavi 70. rođendan, povodom čega mu je stiglo pismo sjevernokorejskog vođe
  • Rusija je "najantieuropskija država na svijetu", poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Estonski ministar vanjskih poslova "Uskoro ćemo vidjeti punu mobilizaciju u Rusiji! Putin će dići 400.000 ljudi i neće sve poslati samo u Ukrajinu" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:58 Sud u Moskvi naredio je u petak zapljenu moskovskog ureda Memoriala, protjeranog iz Rusije, nekoliko sati pošto je ta nevladina organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s bjeloruskim aktivistom i s ukrajinskom nevladinom organizacijom.

Glavni ured Memoriala u Rusiji "pretvoren je u javno dobro", rekao je sud novinskoj agenciji Interfaksu nakon jednog od mnogih suđenja toj nevladinoj organizaciji.

U uredu Memoriala u središtu Moskve bila je smještena uprava organizacije i redovito su se održavale izložbe otvorene za javnost.

Predstavnik suda Tverskoj rekao je da je Memorial "pokazao da je umiješan u rehabilitaciju nacističkih zločinaca, narušio ugled vlasti i stvorio krivu sliku SSSR-a", navodi agencija Ria Novosti.

Memorial, zabranjen u Rusiji od prosinca 2021., ugledna je organizacija za ljudska prava i za čuvanje sjećanja na politički progon u zemlji i u bivšem SSSR-u.

22:48 Još 200 grobova i masovna grobnica otkriveni su u istočnom gradu Limanu koji su nedavno oslobodile ukrajinske snage, rekao je vojni guverner regije Donecka.

Pavlo Kirilenko objavio je u petak navečer na Telegramu fotografije na kojima se vide ekipa u bijelim zaštitnim odijelima u ograđenom području.

Ekshumacije su već počele, napisao je Kirilenko.

21:53 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski u velikom intervjuu za BBC je kazao da treba uvesti preventivne sankcije Rusiji jer su dužnosnici te zemlje počeli pripremati rusko društvo za moguću upotrebu nuklearnog oružja u ratu. Ipak, dodao je kako smatra da Rusija nije spremna koristiti to oružje.

"Oni počinju pripremati svoje društvo. To je vrlo opasno. Nisu spremni to učiniti, koristiti. Ali počinju komunicirati. Ne znaju hoće li to koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome", rekao je Zelenski.

19:45 Sjedinjene Države ne vide nikakve znakove da se Rusija aktivno priprema koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, priopćila je Bijela kuća u petak.

"Nemamo razloga prilagođavati naše strateško nuklearno stajalište, kao što nemamo naznaka da se Rusija priprema da u skoroj budućnosti upotrijebi nuklearno oružje", rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Ovo pojašnjenje Karine Jean-Pierre dolazi nakon posebno snažnih izjava koje predsjednik Joe Biden dao u četvrtak i u kojima je ocijenio da se svijet prvi put nakon hladnog rata sučeljava s opasnošću nuklearnog "armagedona", to jest apokalipse.

Na pitanje je li ova veća zabrinutost povezana s novim obavještajnim podacima kojima raspolažu Sjedinjene Države, glasnogovornica je rekla da "nije", kratko odgovarajući na novinarska pitanja u zrakoplovu kojim je predsjednik Joe Biden letio iz Washingtona.

"Nismo bili sučeljeni s prijetnjom 'armagedona' od Kennedyja i kubanske raketne krize" 1962., rekao je Biden u prigodi prikupljanja donacija u New Yorku, ocijenivši da se njegov ruski kolega Vladimir Putin "ne šali" kada prijeti atomskim oružjem.

18:18 Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, kritizirao je NATO tijekom obraćanja na sastanku povjerenstva stranke Jedinstvena Rusija. Što je kazao, pročitajte >>OVDJE

17:15 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak osudio je dodjelu Nobelove nagrade ruskim i bjeloruskim mirovnim aktivistima.

Rekao da norveški odbor ima "zanimljivo razumijevanje riječi mir", ako je podijelio nagradu s dvjema zemljama koje su napale Ukrajinu.

"Dobitnici nagrade za mir predstavljaju civilno društvo u svojim matičnim zemljama. Dugi niz godina promiču pravo na kritiku vlasti i štite temeljna prava građana", navedeno je u objašnjenju Norveškog Nobelovog odbora.

17:10 Rusija je smijenila zapovjednika istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Čajka, objavio je u petak ruski portal RBC.

RBC je pozivajući se na javno dostupne državne registre izvijestio da je general-pukovnik Rustam Muradov imenovan njegovim nasljednikom.

Istočni vojni okrug pokriva postrojbe na ruskom Dalekom istoku, premda je trenutačno većina njih raspoređena u Ukrajini.

Muradov, kojemu je EU u veljači nametnuo sankcije, služio je prije u Donbasu i zapovijedao ruskim mirovnim snagama u Nagorno-Karabahu, odmetnutoj regiji Azerbajdžana u kojoj žive većinski Armenci.

Kremlj i rusko ministarstvo obrane nisu potvrdili ovu informaciju.

RBC je u ponedjeljak izvijestio da je smijenjen i zapovjednik zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka prošli mjesec i gubitka Limana u Donjecku.

Ruske snage izgubile su od tada kontrolu nad nekoliko stotina kilometara četvornih u Hersonskoj oblasi, teritoriju koji Rusija sada smatra dijelom Rusije.

U rujnu, zamjenik ministra obrane za logistiku, general Dmitrij Bulgakov zamijenjen je general-pukovnikom Mihajlom Mizincevim, kojeg EU optužuje da je orkestrirao opsadu Mariupolja u kojoj su poginule na tisuće civila.

U kolovozu, RIA je izvijestila da je smijenjen zapovjednik Crnomorske flote nakon niza poraza uključujući potonuće glavnog ratnog broda i gubitak osam ratnih zrakoplova u napadu na rusku bazu na Krimu.

16:35 Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava u petak je glasovalo o imenovanju posebnog izvjestitelja koji će ispitati situaciju po pitanju ljudskih prava u Rusiji.

Sedamnaest zemalja glasalo je za rezoluciju, šest je bilo protiv, dok su se 24 zemlje izjasnile kao suzdržane.

"Ovaj korak se davno trebao dogoditi", rekla je njemačka veleposlanica pri UN-u, Katharina Stasch. "Rusija dugo i kod kuće gazi ljudska prava." Sada žrtve kršenja ljudskih prava, nevladine organizacije i ruska opozicija napokon ponovno mogu imati glas", rekla je.

Više od 25 zapadnih zemalja predstavilo je rezoluciju, izražavajući zabrinutost zbog proizvoljnih uhićenja, pritiska na građanske skupine, nepravednih suđenja, ograničavanja slobode izražavanja i okupljanja, zastrašivanja novinara, odvjetnika i opozicijskih skupina. Pozvali su Rusiju da garantira temeljna ljudska prava.

16:20 Grad u kojem se nalazi nuklearna elektrana Zaporižja granatiraju ruske snage, objavila je ukrajinska energetska tvrtka. 

"Energodar je ostao bez struje i vode", rekao je gradonačelnik Dmitro Orlov

U gradu nema interneta, a nadležni pokušavaju utvrditi razmjere štete.

Pozadinsko zračenje u nuklearnoj elektrani i u gradu je normalno, priopćila je energetska tvrtka Energoatom.

Iranski ministar vanjskih poslova: Nismo poslali nikakvo oružje Rusiji

16:17 Teheran nikada nije poslao i nikada neće poslati nikakvo oružje Rusiji za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, izvještava novinska agencija Tashim, citirajući iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana.

16:15 Ruske snage objavile su u petak da su zauzele teritorij u Donjecku na istoku Ukrajine, prvi put otkako je ukrajinska protuofenziva ostvarila velike uspjehe na istoku i jugu zemlje.

Separtističke snage u Donjecku objavile su da su ponovno zauzele nekoliko sela kod industrijskog grada Bahmuta koji kontrolira Ukrajina, a koji Rusi granatiraju tjednima.

"Na teritoriju Donjecke Narodne Republike, postrojbe Donjecke i Luhanske Republike, uz oružanu potporu ruskih snaga, oslobodile su Otradovku, Veselaju Dolinu i Zaitsevo", objavili su na društvenim medijima.

Novinari AFP-a u središtu Bahmuta čuli su zvuk teškog topništva i višecjevnih bacača raketa kod ostataka uništenog mosta na rijeci Bahmutki.

Civilni dobrovoljac humanitarne organizacije Vostok SOS, 29-godišnji Edvard Skorik rekao je za AFP da su se vodile ulične borbe u blizini njegova doma na drugoj strani.

Južno od grada, u smjeru navodno zauzetih sela, moglo se vidjeti crni dim nakon eksplozija granata. Povremeno se mogla čuti i vatra iz strojnica.

U Hersonu, proruski zamjenik guvernera oblasti rekao je u petak da je u ukrajinskom granatiranju poginulo petero civila.

"Militanti ukrajinske vojske zapucali su na autobus s civilima na mostu Darjevski. Civili su bili na putu na posao", objavio je na društvenim medijima, dodajući da je ozlijeđeno petero ljudi.

Kijev je ovaj tjedan objavio da je u Hersonskoj oblasti osvojio površinu od 500 kilometara četvornih.

To uključuje oko 30 gradova i sela i možda je u obruču 20.000 ruskih vojnika na zapadnoj obali Dnjepra.

16:10 "Svaki glas će se računati sljedeći tjedan kada se Opća skupština Ujedinjenih naroda okupi kako bi glasovala o rezoluciji kojom se osuđuje ruska aneksija ukrajinskih teritorija", izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Istaknula je da međunarodna zajednica mora jasno staviti do znanja Rusiji kako ta područja pripadaju Ukrajini.

16:07 Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Zaporižje ovog se tjedna popeo na 11, a još 21 osoba spašena je iz ruševina, objavile su ukrajinske Službe za hitne slučajeve.  

"Ovo nije bio nasumični pogodak, već niz projektila usmjerenih na stambene zgrade", objavio je regionalni guverner Oleksandr Starukh.

16:05 Posljednjih tjedana ruske su trupe redovito koristile bespilotne letjelice Shahed-136 iranske proizvodnje za napade na ukrajinske gradove. Prema navodima glasnogovornika ukrajinskih zračnih snaga Yurija Ihnata, Iran je Rusiji mogao prodati "nekoliko stotina" dronova kamikaza. 

Putin se više ne konzultira s ministrima. Ne obavještava ih ni o svojim planovima

16:00  "Vladimir Putin prestao se konzultirati s ministrima i ne obavještava ih o svojim planovima, javlja ruska novinska kuća Meduza pozivajući se na neimenovane izvore bliske Kremlju", navodi Kyiv Independent.

Tvrde da Putin sve ključne odluke donosi sam nakon kratke rasprave s vodstvom osoblja specijalnih službi i agencija za provođenje zakona. Zbog svega se suočava s kritikama u krugu donedavnih bliskih suradnika.

14:52 Norveška je poslala specijalizirani brod za inspekciju podmorskog plinovoda do Njemačke zbog sigurnosnih zabrinutosti nakon sumnje na sabotažu prošli mjesec na dva plinovoda Sjevernog toka između Rusije i Njemačke, prema izvorima i podacima.

Norveška, najveći opskrbljivač plinom u Europi, prošli tjedan stavila je svoj energetski sektor u stanje visoke pripravnosti, rasporedivši mornaricu i zračne snage da patroliraju objektima na moru i rasporedivši vojnike u kopnene pogone za preradu plina nakon eksplozija Sjevernog toka 26. rujna.

Havila Subsea, brod za opskrbu naftom opremljen podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje, raspoređen je 5. listopada kako bi istražio plinovod Europipe II koji vodi od plinskog postrojenja Kaarstoe u Norveškoj do Dornuma u Njemačkoj, pokazuju podaci praćenja plovila Refinitiva.

Jostein Alendal, izvršni direktor Reach Subsea, koji upravlja Havila Subsea, rekao je za Reuters da je inspekciju naručio Equinor, koji provodi inspekcije plinovoda u ime operatera offshore plinskog sustava Gassco.

Equinor je u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu rekao da je "podignuta razina sigurnosti za instalacije i infrastrukturu na NCS (Norveškom kontinentalnom pojasu)" te da su poduzete mjere opreza u vezi s mrežom plinovoda.

Europipe II je vjerojatno najvažniji norveški plinovod, rekao je Tor Ivar Stroemmen, viši predavač na Kraljevskoj norveškoj pomorskoj akademiji.

"Veliki prekid dotoka plina u Njemačku mogao bi izazvati političke pritiske koji bi promijenili dinamiku trenutnog zastoja s Rusijom", rekao je Stroemmen.

Izvor iz industrije rekao je Reutersu da Norveška pregledava ključnu naftnu i plinsku infrastrukturu, uključujući plinovode, radi mogućih eksploziva ili pokušaja sabotaže.

 

14:31 Ukrajina je objavila nove procjene ruskih gubitaka od početka rata.

13:51 Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, pozvao je ruske vojnike da odlože oružje te im obećao da će im se neće nauditi ako to učine.

Reznikov je putem videoobraćanja ruskim vojnicima poručio da su ukrajinske vlasti svjesne da ih je Kremlj "prevario i izdao" te da sada svojim životima plaćaju za tuđe ciljeve.

"Još uvijek možete spasiti Rusiju od tragedije i rusku vojsku od poniženja", rekao je te dodao da će ih se, ako to ne učine, pamtiti kao "lopove, silovatelje i ubojice" i da će ih "Kremlj opet izdati".

13:37 Najmanje 11 osoba poginulo tijekom ruskog raketiranja Zaporižja.  Navodno je jedan projektil pogodio stambeni blok, a tijela osmero civila nađena su ispod ruševina zgrade.

Radi se o gradu koji je još uvijek pod ukrajinskom kontrolom iako je u oblasti koju je Rusija anektirala.  

13:25 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je novu kartu sukoba u Ukrajini.

12:55 Finsku premijerku Sannu Marin pitali su o potencijalnom pokušaju da Rusija okonča rat u Ukrajini. Kroz osmijeh je rekla da je jedini način okončavanja sukoba taj da "Rusija izađe iz Ukrajine".

11:40 "Heroj Rusije, Rustam Muradov, imenovan je zapovjednikom Istočnog vojnog okruga", rekao je šef Dagestana Sergej Melikov, prenosi ruska gazeta.

Vladimir Putin slavi 70. rođendan

11:22 Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je napunio 70 godina uz čestitke svojih podređenih i molbu patrijarha Kirila svim laicima i svećenstvu da se mole za zdravlje vrhovnog čelnika Rusije s najdužim stažem nakon Josifa Staljina.

Putin, koji je posljednjeg dana 1999. godine došao na vlast, suočava se s najvećim izazovom svoje vladavine nakon što je invazija na Ukrajinu dovela do najteže konfrontacije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Putin bi na svoj rođendan trebao prisustvovati neformalnom samitu Zajednice neovisnih država u Sankt-Peterburgu, bivšoj prijestolnici carstva koju je utemeljio Petar Veliki i koja je njegov rodni grad.

Ponizni dužnosnici pozdravili su Putina kao spasitelja moderne Rusije, dok je ruski patrijarh zamolio vjernike da izgovaraju posebne dvodnevne molitve kako bi Bog Putinu podario "zdravlje i dugovječnost".

"Molimo te, Gospode Bože, da poglavaru ruske države Vladimiru Vladimiroviču podariš svoju veliku milost i velikodušnost, zdravlje i dugovječnost te ga izbaviš od svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Učvrsti ga u mudrosti i duhovnoj snazi", rekao je Kiril.

10:52 Danas oko 8 sati postrojba protuzračne obrane Zapovjednog centra Zračnih snaga oborila je ruski jurišni helikopter Ka-52 na jugu Ukrajine, javlja Glavni stožer.

10:31 Osoblje ukrajinskog predsjednik Volodimira Zelenskog pojasnilo je njegove izjave o preventivnom napadu na Rusiju. On je, podsjetimo, rekao da apelira na međunarodnu zajednicu da "preventivnim napadom" spriječi ruski nuklearni napad.

Serhij Nikiforov, glasnogovornik ukrajinskog predsjednika, rekao je da je Zelenski mislio na preventivne sankcije i dodao da Ukrajina nikada neće pozvati na korištenje nuklearnog oružja, objavio je Kyiv Independent.

Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika, rekao je da je ukrajinski predsjednik podsjetio na rusku nuklearnu ucjenu i pozvao međunarodnu zajednicu da Rusiji pokaže koje su posljedice korištenja nuklearnog oružja i pojača udare na Rusiju, koji uključuju sankcije i vojnu pomoć Ukrajini.

9:42 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da komentari ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o NATO-ovim "preventivnim napadima" dokazuju da je Rusija morala započeti sa "specijalnom vojnom operacijom".

Ukrajinski predsjednik jučer je rekao: "Što bi NATO trebao učiniti? Onemogućiti Rusiji da koristi nuklearno oružje. Ono što je važno, i ponovo apeliram na međunarodnu zajednicu, su preventivni napadi kako bi znali što će im se dogoditi ako iskoriste nuklearno oružje."

Pola ukrajinske tenkovske flote čini rusko oružje

9:22 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je nove podatke o stanju u Ukrajini. Pišu da osvojena ruska ratna oprema sada čini velik dio ukrajinske opreme.

"Ukrajina je od početka invazije vjerojatno osvojila najmanje 440 ruskih tenkova i oko 650 drugih oklopnih vozila. Gotovo pola ukrajinske tenkovske flote čine osvojena vozila", objavilo je Ministarstvo.

9:05 Guverner Harkiva Oleh Sinegubov objavio je na Telegramu da je u posljednja 24 sata zbog ruskog granatiranja u toj regiji hospitalizirano osam osoba.

Dodao je da je u okrugu Izjuma ozlijeđena 47-godišnja žena koja je stala na minu te je ponovno upozorio stanovnike na rizike, istaknuvši da su "minska polja koja je ostavio neprijatelj golema".

8:43 Moskovski patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, pozvao je vjernike da se dva dana mole za zdravlje ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji danas slavi 70. rođendan.

7:13 "Nismo se suočili s mogućnošću apokalipse od Kennedyja i Kubanske raketne krize 1962.", rekao je američki predsjednik Joe Biden na prikupljanju sredstava u New Yorku, dodavši kako smatra da se njegov ruski kolega Vladimir Putin "nije šalio" kada je izrekao ove prijetnje.

Biden je rekao da bi se svijet mogao suočiti s "armagedonom" ako Putin upotrijebi nuklearno oružje kako bi pokušao dobiti rat u Ukrajini.

7:10 Sjevernokorejski vođa Kim Jong-una poslao je pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njegov 70. rođendan u kojem hvali njegovo vodstvo protiv "izazova i prijetnji" iz Sjedinjenih Država, objavili su u petak državni mediji službenog Pjongjanga, a prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

U pismu je Kim također pohvalio Putinova "značajna postignuća u postizanju velikog strateškog cilja za izgradnju moćne Rusije" kroz njegove "energične aktivnosti", prema službenoj Korejskoj središnjoj novinskoj agenciji (KCNA).

"Danas Rusija pouzdano brani dostojanstvo države i svoje temeljne interese od izazova i prijetnji od strane SAD-a i njegovih vazalnih snaga", rekao je Kim. "Takva je stvarnost nezamisliva bez vašeg istaknutog vodstva i snažne volje."

Pročitajte i ovo Rusija ne odustaje - 1 rastu tenzije Putin pripojio ukrajinske regije i promijenio Ustav. Rezervisti poručili: "Punom brzinom naprijed, za majku Rusiju"

Pročitajte i ovo Ilustracija prijetnja miru Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu preko Japana, proglašena uzbuna: "To je barbarski čin". Stigle prve reakcije

Kim je dodao da su uzajamna potpora i suradnja između Pjongjanga i Moskve "ojačani kao nikada prije" u borbi za razvoj tradicionalnih bilateralnih veza prema sporazumu sklopljenom na njihovu prvom samitu u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku 2019.

Tada je izrazio nadu da će njihove osobne veze igrati veću ulogu u stabilnom razvoju odnosa dviju zemalja. Sjeverna Koreja nedavno je naglasila svoje bliske veze s Rusijom usred hladnih odnosa s Južnom Korejom i zastoja u nuklearnim pregovorima s Washingtonom.

Što se događalo dan ranije, pogledajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene