Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUSI UNIŠTILI ONKOLOŠKI ODJEL BOLNICE

Ukrajina ušla na ruski teritorij i helikopterima napala skladište nafte? Oglasio se ukrajinski šef diplomacije

Napad na skladište nafte - 1
Napad na skladište nafte - 1 Foto: AFP
37. je dan ruske agresije na Ukrajinu. Dvije strane nastavile su s pregovorima. Rusija optužuje Ukrajinu za napad helikopterima na ruski grad Belgorod. Ukrajina je oslobodila 11 sela u regiji Herson.

 

  • Rusija tvrdi da je Ukrajina napala skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu
  • Ruske snage otele su 14 tona humanitarne pomoći, tvrdi Ukrajina
  • Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, objavila je na Twitteru da je na putu za Kijev
  • Na snagu je stupio Putinov plinski ultimatum. Naime, ruski je predsjednik izjavio da će se plin moći kupovati samo u rubljima
  • Nakon objave ultimatuma, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Nizozemska poručile su da na njega ne pristaju
  • SAD najavljuje nove sankcije Rusiji
  • Ukrajina oslobađa sela oko Kijeva

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

14:43 Rusija kaže da neće odmah početi rezati opskrbu plinom "neprijateljskim zemljama" prema novom dekretu koji zahtijeva da se plaćanje plina vrši u rubljima od 1. travnja. "Jučer sam dobio mnoga pitanja o tome znači li to, ako nema potvrde u rubljima, da će isporuka plina biti prekinuta od 1. travnja. Ne, neće", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

14:42 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da se vode "goleme" bitke sjeverno i istočno od glavnog grada Ukrajine, prenosi Reuters. Kličko je izdao upozorenje stanovnicima koji su pobjegli iz grada: "Rizik od smrti je prilično visok i zato je moj savjet svima koji se žele vratiti: Molim vas, uzmite još malo vremena", javlja Reuters. 

13:58 Neovisni ruski medij Project media navodi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano u pratnji tima liječnika. Daily Mail piše kako je Putina vrhunski onkološki liječnik Jevgenij Selivanov posjetio čak 35 puta u njegovoj omiljenoj rezidenciji u Sočiju. Britanski tabloid piše da je doktor proveo uz Putina 282 dana. Više o tome OVDJE. 

13:48  Gradonačelnik Černjihiva rekao je da je rusko granatiranje uništilo onkološki odjel bolnice u gradu na sjeveru Ukrajine, samo nekoliko dana nakon što je Rusija rekla da će "drastično smanjiti" vojni napad na Kijev i Černjihiv.

"Neke granate su izravno pogodile regionalnu bolnicu, a jedna od zgrada bolnice, zapravo onkološka jedinica, potpuno je uništena. Tri osobe su zadobile teške ozljede", rekao je gradonačelnik Vladyslav Atroshenko za CNN. Grad nema ni vodu ni struju, mogao bi ostati bez hrane i lijekova u roku od tjedan dana. 

13:27 Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba rekao je da ne može ni potvrditi niti zanijekati umiješanost Ukrajine u zračni napad na skladište plina u ruskom gradu Belgorodu jer nema na raspolaganju sve informacije o vojnom djelovanju, prenosi Guardian.

13:24 Novinar njemačkog Bilda na Twitteru je napisao kako "ukrajinski glavni stožer nema informaciju" da su ukrajinske snage napale skladište nafte u Belgorodu. Tvrde kako bi se ustvari moglo raditi o ruskoj operaciji kako bi se opravdali daljnji "brutalni napadi na Ukrajinu".

 13:05 Nastavljeni su pregovori Rusije i Ukrajine. Pregovori se odvijaju videovezom. 

13:04 Ukrajinske vojne snage ostvarile su veliki napredak oko Kijeva, ali i na jugu u regiji Herson. Gradonačelnik Brovarija, mjesta koje se nalazi sjeveroistočno od Kijeva, potvrdio je da se ruske trupe povlače.

"U potpunosti kontroliramo mjesto, a sada čistimo teren", rekao je gradonačelnik. Ruske vojske zauzele su okolna sela, ali nakon ukrajinske protuofenzive ponovno su pod kontrolom Kijeva. Također, Ukrajinci su se pohvalili da se steže obruč oko okupiranog Hersona. Oslobođeno je 11 sela u regiji Herson.

Ukrajinske snage oslobodile sela Sloboda i Lukašivka, južno od grada Černihiva, te nastavljaju s kampanjom "uspješnih, ali ograničenih kontranapada" istočno i sjeverno od glavnog grada Kijeva.

12:40 Oko 2000 civila nalazi se u autobusima za evakuaciju. Autobusi idu iz Berdjanska do grada Zaporižja.

12:31  Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je telefonski sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dvojica čelnika razgovarali su o bilateralnim odnosima svojih zemalja i situaciji u Ukrajini. Bjelorusija je jedina europska zemlja koja je podržala rusku invaziju na Ukrajinu dopuštajući ruskim vojnicima da uđu preko njihove granice.

12:17 Rusi granatiraju područje Luhanska. Nekoliko gradova u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk pogođeno je "jakim granatiranjem" ruskih snaga, rekao je u petak regionalni vojni guverner. Neki od pogođenih gradova su Severodonjeck, Rubizhne, Lysychansk, Kreminna i Ivanivka, rekao je Serhii Haidai, čelnik regionalne vojne uprave Luhansk u priopćenju.

12:08 Reuters prenosi poruku Kremlja kako napad na ruski Belgorod neće stvoriti ugodne uvjete za nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine. Ruski guverner optužuje Ukrajinu za napad na skladište nafte. Napad je izvršen helikopterima. Ukrajina još nije komentirala tvrdnje Rusa. Ukoliko se tvrdnje pokažu točne to će značiti da je Ukrajina helikopterima ušla na teritorij Rusije i izvršila napad. 

Glasnogovornik Vladimira Putina rekao je da je ruski predsjednik izviješten o incidentu te da Rusija čini sve kako bi reorganizirala opskrbni lanac i izbjegla prekid opskrbe gorivom u gradu, objavio je Reuters.

Napad na skladište nafte - 1 Rusi optužili Ukrajinu da je napala njihovo skladište goriva - 1 Foto: AFP

11:57 Nevladina udruga Human Rights Watch pozvala je ukrajinske vlasti da istraže moguće "ratne zločine" počinjene prema ruskim zarobljenicima nakon objave snimaka na kojima se čini da im ukrajinski vojnici pucaju u noge. Videosnimka objavljena 27. ožujka prikazuje izbacivanje iz furgona trojice muškaraca u ratnoj uniformi ruku vezanih na leđima, a zatim im drugi naoružani muškarci pucaju u noge.

Autentičnost snimke nije mogla biti potvrđena iz neovisnog izvora, no agencija AFP lokalizirala je da je riječ o snimci iz sela Mala Rohan, u području Harkiva na sjeveroistoku koje su početkom tjedna Ukrajinci uspjeli vratiti ofenzivom. Novinari AFP-a koji su uspjeli ući u Malu Rohan 28. ožujka vidjeli su tijela dvojice ruskih vojnika u jednoj od razorenih seoskih ulica, a zatim još dva mrtva tijela bačena u jamu.

"Ako se potvrdi točnost snimaka, premlaćivanje i pucanje u nogu zarobljenika ratni je zločin", priopćio je HRW u četvrtak navečer.

11:36  Odobren je plan evakuacije civila iz Mariupolja. U evakuaciji će sudjelovati 54 autobusa. Plan su odobrili ukrajinski i ruski dužnosnici. Još uvijek nije dogovorena krajnja destinacija za evakuirane civile, ali je dogovoreno da će to biti Ukrajina, izvijestio je glasnogovornik Međunarodnog crvenog križa.

11:34  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentirao je današnji nastavak pregovora te poručio da Rusija priprema odgovor na prijedloge Ukrajine. Kaže da ima pomaka u pregovorima. "Rusija primjećuje da s ukrajinske strane dolazi puno više razumijevanja za situaciju s Krimom i Donbasom. Razrađuju se daljnji kontakti s ukrajinskom stranom", rekao je Lavrov.

Lavrov je govorio na brifingu nakon razgovora sa svojim indijskim kolegom te rekao da se mirovni pregovori s Ukrajinom moraju nastaviti. Rekao je da Moskva priprema svoj odgovor na ukrajinske prijedloge, koji uključuju ponudu Kijeva da zemlja postane neutralna u zamjenu za sigurnosne garancije. Lavrov je u petak razgovarao s indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom u sklopu nastojanja da osnaži ruske veze s Indijom.

Lavrovljeva misija da osigura podršku od zemlje koju Moskva dugo smatra prijateljskom dolazi jedan dan nakon što su američki i britanski dužnosnici imali razgovore u New Delhiju kako bi uvjerili indijsku vladu da ne potkopava sankcije nametnute Rusiji nakon što je krajem veljače izvršila invaziju na Ukrajinu. Indija i Kina jedine su velike zemlje koje nisu osudile rusko djelovanje u Ukrajini.

Nakon što je Lavrov posjetio Kinu ovaj tjedan, Peking je rekao da je "još odlučniji" da s Rusijom razvija bilateralne odnose.  

11:27 Ruske snage povlače se iz Černjihiva na sjeveru Ukrajine no nisu ga još posve napustile, rekao je guverner u video obraćanju u petak, a na istoku Ukrajinci su vratili 11 naselja u području Hersona. I Černjihiv i Kijev i dalje su izloženi kontinuiranim zračnim i raketnim napadima unatoč ruskim tvrdnjama o smanjenju vojnih djelovanja u toj regiji, izvještava njemačka agencija dpa.

"Zračni i napadi projektilima još su mogući u regiji, nitko ništa ne isključuje", rekao je guverner Vjačeslav Čaus i dodao da ukrajinske snage ulaze i osiguravaju naselja koja su prethodno držale ruske snage, javlja Reuters. 

11:00 Tijekom napredovanja na sjeveru regije Kijev, ukrajinske snage naišle su na napuštenu rusku vojnu opremu, među njima tenkove T-64, objavilo je ministarstvo obrane u Kijevu. Ukrajinske vlasti uspjele su dostaviti hranu i lijekove lokalnom stanovništvu, navodi ministarstvo u izjavi. Ruska vojska pak tvrdi da je potpuno zauzela regiju Herson.

10:51 Objavljene su nove fotografije napada na rusko skladište nafte u Belgorodu. Rusija za napad optužuje Ukrajinu. Navode da su skladište napala dva ukrajinska helikoptera. Fotografije prikazuju skladište nafte u plamenu. Ukrajina još službeno nije komentirala incident. 

Napad na skladište nafte - 1 Rusi optužili Ukrajinu da je napala njihovo skladište goriva - 2 Foto: AFP

Napad na skladište nafte - 1 Napad na skladište nafte - 2 Foto: AFP

10:02 U Poljsku je pristiglo više od 2,4 milijuna izbjeglica, javlja BBC. 

10:00 Mali konvoj Crvenog križa od samo tri vozila napustio je Zaporižje, putujući prema Mariupolju s ciljem evakuacije stanovništva.

 

9:54 Rat u Ukrajini je "strateška katastrofa za Rusiju" i "strateški neuspjeh za Putina", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Kate Bedingfield. Rekla je kako sada postoje "nepobitni dokazi" da rat koji traje više od mjesec dana nije postigao ono što je ruski predsjednik Vladimir Putin priželjkivao, zbog čega Kremlj nastoji "ponovno definirati" početne ciljeve.

Najavila je dodatne sankcije ruskim tehnološkim tvrtkama."Spriječit ćemo ih u nabavi zapadne tehnologije i izbjegavanju strogih sankcija. Također, proširit ćemo sankcije na dodatne sektore ruskog gospodarstva važne Putinu, uključujući zrakoplovni, pomorski i elektronički sektor", najavila je, prenosi Sky News. 

9:51 Ruske snage navodno su uzele zasad nepoznat broj ukrajinskih vojnika za taoce dok su se povlačili iz nuklearne elektrane u Černobilu, tvrde dužnosnici. Dok su bježali iz Černobila, ruski okupatori su poveli sa sobom pripadnike Nacionalne garde, koje su držali kao taoce od 24. veljače. Guardian nije mogao provjeriti ove tvrdnje.

9:41 Zamjenik gradonačelnika Mariupolja izjavio je kako je još uvijek vrlo opasno napustiti grad. Kaže da je grad i dalje zatvoren za sve one koji pokušavaju ući, ali i da je "vrlo opasan" za sve koji pokušavaju napustiti ga. Civilno stanovništvo i dalje čeka humanitarnu pomoć i evakuaciju. 

9:24 Broj žrtava napada na zgradu u Mikolajivu porastao je na 24. 

9:16 Ipak nema ozlijeđenih u Belgorodu, gdje se zapalilo osam spremnika goriva. Iako je guverner ranije rekao kako su dva radnika skladišta ozlijeđena to je kasnije demantirano. Za požar u skladištu nafte Rusija je optužila Ukrajinu, navodeći da su napad izvršila dva ukrajinska helikoptera. Pojavile su se nove snimke napada na Twitteru.

 

9:02 Kremlj ponovo prijeti Zapadu. Rusija bi mogla ograničiti pošiljke poljoprivrednih proizvoda na prijateljske zemlje uslijed sankcija koje je Moskvi nametnuo Zapad. Bivši ruski predsjednik, premijer i sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija, veliki svjetski izvoznik pšenice razmotriti politiku distribucije poljoprivrednih prozivoda te će iznijeti neke "jednostavne, ali važne zaključke o sigurnosti hrane u Rusiji".

"Isporučivat ćemo hranu i poljoprivredne proizvode sam našim prijateljima. Srećom, imamo ih dosta, a oni uopće nisu u Europi ili Sjevernoj Americi", javlja Sky News. 

8:56 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je smijenio dvojicu visokrangiranih ukrajinskih generala, nazvavši ih "antiherojima". "Donesena još jedna odluka o antiherojima. Sada se nemam vremena baviti svim izdajicama. Ali postepeno će svi biti kažnjeni", rekao je ukrajinski predsjednik.

8:48 Glavni državni odvjetnik Ukrajine otvorio je 3.457 istraga protiv ruskih vojnika zbog kršenja pravila ratnog prava. Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak na Twitteru javlja da je riječ o najtežim ratnim zločinima poput ubijanja civila, nasilja, zlostavljanja djece i mučenja.

8:27 Britanska obavještajna služba objavila je svoje izvješće. Ukrajinske snage ponovno su zauzele sela Sloboda i Lukašivka južno od Černihiva, smještena duž jedne od glavnih ruta opskrbe između tog grada i Kijeva. Ukrajina nastavlja s uspješnim, ali ograničenim protunapadima istočno i sjeveroistočno od Kijeva. I Černihiv i Kijev suočeni su s kontinuiranim zračnim i raketnim napadima unatoč ruskim tvrdnjama o smanjenju vojne aktivnosti u tim područjima.

8:25  Konvoji Crvenog križa koji je prevozio humanitarnu i medicinsku pomoć u Mariupolj nalazi se u Zaporožju jer nije dobio jamstva za siguran prolaz prema opkoljenom gradu. Konvoji su u četvrtak naišli na nekoliko problema, uključujući ruske trupe, koje su oduzimale humanitarnu pomoć i blokirale autobuse, prenosi CNN.

"Ruske snage u četvrtak su zaplijenile 14 tona humanitarne pomoći iz autobusa koji su išli za Melitopolj u južnoj Ukrajini", rekla je Irina Vereščuk, ukrajinska ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.Vereščuk je rekla da su hrana i lijekovi bili utovareni u 12 autobusa. Ruske snage također su blokirale 45 autobusa koji su u četvrtak išli za Berdjansk na putu za Mariupolj, dodala je.

8:10 Čelnici EU-a i Kine sastaju se u petak prvi puta u dvije godine, a na tom summitu Bruxelles će nastojati dobiti jamstva Pekinga da neće opskrbljivati Rusiju oružjem i da neće pomagati Moskvi u zaobilaženju sankcije Zapada nametnutih zbog invazije na Ukrajinu. Europski dužnosnici angažirani na pripremi summita su rekli da bi bilo kakva pomoć Rusiji naštetila međunarodnoj reputaciji Kine i ugrozila odnose s dva najveća trgovinska partnera - Europom i SAD-om.

Predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća, Ursula von der Leyen i Charles Michel, će na virtualnom sastanku na vrhu razgovarati s kineskim premijerom Li Keqiangom i potom s predsjednikom Xi Jinpingom. Stajalište Kine prema Rusiji, rekao je jedan EU dužnosnik, bit će u petak "pitanje za milijun dolara". Četvrtina globalne trgovine Kine odnosila se prošle godine na EU i SAD, dok je trgovina s Rusijom činila svega 2,4 posto, podsjetio je drugi europski dužnosnik.

"Hoćemo li produljiti taj rat ili ćemo zajedno surađivati kako bismo ga okončali?. To je će biti ključno pitanje summita", dodao je. 

07:30 Predsjednica Europskog parlamenta (EP) Roberta Metsola objavila je da je "na putu za Kijev", ali bez ikakvih detalja. "Ja sam na putu za Kijev", napisala je na Twitteru na engleskom i ukrajinskom, uz ukrajinsku zastavu i poruku potpore toj zemlji. Uz to je dodala fotografiju ispred vagona.

Kad stigne na destinaciju, bit će prva dužnosnica neke europske institucije koja je stigla u glavni grad Ukrajine otkad je počela ruska invazija. Prije nje, Kijev su posjetili 15. ožujka premijeri Poljske, Češke i Slovenije kako bi pokazali solidarnost s Ukrajinom.

Rusija je u četvrtak zabranila ulazak na svoj teritorij europskim dužnosnicima i većini eurozastupnika, kao reakciju na sankcije uvedene Moskvi. Ruska diplomacija nije objavila popis osoba koje su obuhvaćene tom mjerom, ali je rekla da je o tome informirala europsko predstavništvo u Moskvi.

07:15 
Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da Moskva "preraspoređuje elemente svojih snaga iz Gruzije kako bi pojačala svoju invaziju na Ukrajinu", pozivajući se na najnovije obavještajne podatke. ''Između 1200 i 2000 ruskih vojnika reorganizira se u tri taktičke skupine bataljuna”, stoji u najnovijem izvještaju uz napomenu da je ''malo vjerojatno da je Rusija planirala pojačanja na ovaj način te to ukazuje na neočekivane gubitke tijekom invazije'', javlja The Independent.

07:00 Dva ukrajinska vojna helikoptera pogodila su u petak skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu nakon što su prešla granicu na maloj visini, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. U nastalom požaru ozlijeđena su dva radnika, dodao je, dok se neka područja u gradu u blizini ukrajinske granice evakuiraju, javlja Reuters. Iz Ukrajine nisu preuzeli odgovornost za napad.

Belgorod se nalazi sjeverno od Ukrajine, uz granicu. Gori osam tankera, a svaki je zapremine 2.000 kubičnih metara, izvijestila je ruska služba za hitne slučajeve.

 

6:45 Ruska vojska želi zadržati svoju prisutnost u istočnoj i južnoj Ukrajini, objavio je u petak ukrajinski glavni stožer. Generali su govorili o pokušajima Rusije da uspostavi vlast u okupiranim regijama Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Očekivalo se da će se borbe nastaviti na tim područjima, prenosi Dpa.

No, generali su također rekli da ruske jedinice nisu uspjele nigdje zauzeti novi teritorij. Istočni ukrajinski grad Harkov i dalje je granatiran, ali pokušaj proboja u blizini grada Izjuma nije uspio. Rusko napredovanje u južnoj ukrajinskoj regiji Mikolaiv također je bilo neuspješno. Na sjeveru su se neke ruske jedinice povukle.

6:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da Rusija planira pseudoreferendum u južnoj ukrajinskoj regiji Herson o formiranju "narodne republike" poput onih koje su proglašene u istočnim ukrajinskim separatističkim područjima.

Upozorio je i da je situacija na jugu i regiji Donbasa i dalje izuzetno teška i ponovio da Rusija jača snage u blizini opkoljenog grada Mariupolja. "Bitke su pred nama. Još uvijek moramo ići težim putem kako bismo dobili sve što želimo", rekao je u kasnonoćnom video obraćanju.

06:20 Vojni zapovjednik Kijeva Mikola Žirnov priopćio je da se situacija u glavnom gradu Ukrajine donekle ublažila. No, borbe su se, dodaje, nastavile na periferiji grada. Žirnov je naglasio da se civilna infrastruktura obnavlja i napomenuo da je u četvrtak bilo mirno te da ukrajinska vojska i službe spašavanja "čiste i razminiraju oslobođena područja". Ipak pozvao je stanovnike Kijeva da budu oprezni i slušaju upozorenja o zračnim napadima, javlja Dpa.

06:15 U petak bi trebali biti nastavljeni pregovori Ukrajine i Rusije. Dosadašnji napori da dvije strane postignu dogovor nisu urodili plodom.

Prema Mariupolju je krenuo konvoj od 45 autobusa koji bi trebali pomoći u evakuaciji dijela civila od njih 170 tisuća, koliko ih je zatočeno u ruševinama grada u apokaliptičnim uvjetima bez struje, hrane i vode.

06:10 Velika Britanija objavila je da u Ukrajinu šalje topništvo velikog dometa i više protuzračnih projektila. Zelenski je još jednom zatražio pomoć Zapada kako bi se rat završio što prije.

06:00 Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio naplatu plina u rubljima od 1. travnja, neke europske zemlje, poput Njemačke i Francuske, ali i Velika Britanija, najavile su da se neće dati ucjenjivati te da će plin i dalje plaćati u eurima.

Turska je objavila da neće sudjelovati u sankcijama protiv Rusije iako naoružavaju Ukrajinu. Poručuju da je rat neopravdan i ničim izazvan, no ne žele srušiti mostove kako bi mogli razgovarati s Rusijom.

Kako je protekao 36. dan ruskog napada na Ukrajinu pročitajte >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene