Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na Korejskom poluotoku?!

Analitičar tvrdi: ''Amerika se nalazi pred nemogućim izborom, dugoročno je situacija sve opasnija''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje Sjeverne Koreje nema dobar ili loš izbor, od dva najizvjesnija oba su zabrinjavajuća, a Amerika će odlučiti koju opciju i kakve će biti posljedice koje očekuju SAD i svijet.

Testiranje nuklearne bombe, čija se jačina procjenjuje na 10 puta veću eksplozivnu snagu od atomske bombe koja je pala na Hirošimu, postalo je ozbiljna prijetnja pred eskalaciju mogućeg nuklearnog rata na Korejskom poluotoku, no osim toga postoji i još gora mogućnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demonstracija snage Propao dogovor, SAD šalje podmornicu s nuklearnim oružjem! Nakon 40 godina zaplovit će ovim morem Testiranje balističkog projektila HOĆE LI BITI POSLJEDICA? Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil? Može i do SAD-a

Dok se Sjedinjene Države i njezini saveznici natežu kako bi pripremili sankcije dovoljno štetne za daljnji razvoj oružanog programa Sjeverne Koreje ili ga napokon zaustavile, mnogi su s pravom istaknuli kako ni desetljeća diplomacije i sankcija nisu uspjeli zadržati ni spriječiti Pjongjangov nuklearni rast. Ukratko, sankcije za malu zemlju usmjerenu na izgradnju nuklearne sposobnosti neće ju zaustaviti u njezinu planu.

Umjesto toga, prema riječima Malcolma Davisa, višeg analitičara s australskog instituta za strategijsku politiku, SAD i njegovi saveznici moraju napraviti "nezavidan izbor" između dviju zabrinjavajućih budućnosti.

"Moramo ili upotrijebiti vojna sredstva kako bismo neutralizirali prijetnju ili ćemo prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu", izjavio je Davis za Business Insider.

"Ako to učinimo, izbjeći ćemo rat u kratkom roku, ali dugoročno ćemo završiti s opasnijom situacijom", rekao je Davis.

U osnovi, Sjedinjene Države zaglibile bi pod nuklearnim pritiskom Sjeverne Koreje. Time bi postavile loš presedan, pri čemu bi se režim nuklearne neproliferacije u Aziji raspao, a utjecaj SAD-a u Aziji na kraju i propao, navodi Davis.

Koliko god težak izbor bio, SAD će uskoro morati donijeti kritičnu odluku. Kako se Vijeće sigurnosti UN-a sprema na još jedan krug sankcija Sjevernoj Koreji, Sjedinjene Države morat će konačno prihvatiti da Kina neće blokirati trgovinu dovoljno za okončanje sjevernokorejskog režima, a sve dok taj režim diše, gradit će oružje.

U toj kritičnoj situaciji SAD mora odabrati: "Prihvaćamo potrebu da idemo u rat ili prihvaćamo [Sjevernu Koreju kao] nuklearnu silu", izjavio je Davis.

Nakon odabira nuklearne Sjeverne Koreje, Davis očekuje da će i Južna Koreja i Japan, dobiti nuklearno oružje, a možda i druge zemlje diljem Azije i svijeta – što bi dovelo do onoga što Davis naziva "mnogo većim destabilizirajućim poremećajem".

Zbog toga, iako sukob sa Sjevernom Korejom može koštati stotine tisuća života u glavnom gradu američkih saveznika i potencijalno dovesti do uništavanja američkih gradova bacanjem nuklerane bombe koja bi se mogla lansirati uz pomoć interkontinentalne balističke rakete, SAD i dalje vojnu akciju protiv Pjongjanga uzima kao moguću opciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene