Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitna sjednica

Raste zabrinutost u Srbiji zbog vraćanja migranata iz Mađarske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog novih mjera Mađarske koja vraća ilegalne migrante u tranzitnu zonu i u Srbiju, srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zatražio je hitno održavanje sjednice ureda za koordinaciju službi sigurnosti, prenijeli su u četvrtak vojvođanski mediji.

Tijekom noći u Srbiju su ušla 334 migranta iz Bugarske i još 158 iz pravca Makedonije, a vjeruje se da je taj broj znatno veći, rekao je Vulin u Subotici.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

On je izrazio zabrinutost zbog informacija da su „državna tijela Mađarske pokušala ne samo uputiti migrante u tranzitnu zonu, već i vratiti ih na teritorij Srbije bez ikakvog pravnog temelja i uporišta u međunarodnom pravu“.

Vulin je istaknuo da je neophodno usvojiti konkretne mjere za zaštitu teritorija Srbije i njezina stanovništva, prenijeli su agencija Tanjug i Radio televizija Vojvodine (RTV).

U Prihvatnom centru u Subotici u proteklih tjedan dana zbrinuto je oko 2.800 migranata, a dnevno kroz centar prođe njih 400, koji kasnije nastavljaju put ka Europskoj uniji.

"Oni se sami vraćaju s graničnih prijelaza, borave par dana u ovom prihvatilištu zatraže pomoć i odlaze ponovno na granični prijelaz. Vidjet ćemo kako će posljednja odluka Mađarske utjecati na sve ovo" rekao je član radne skupine za migracije Milimir Vujadinović.

Mađarska vlada je ovoga tjedna počela primjenjivati odluku po kojoj se migranti koji se zateknu u zoni 8 kilometara od granice Mađarske i Srbije vraćaju u tranzitne zone iza zaštitne ograde koju je Mađarska podigla prošle godine.

RTV prenosi kako je od tada primjetan veći broj izbjeglica i migranata u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

„Na putu od prihvatnog centra do graničnih prijelaza Kelebija i Horgoš kreću se manje skupine migranata. Uglavnom idu ka improviziranim logorima na granici s Mađarskom u nadi da će uspjeti preći u EU“, navodi se u izvješću RTV-a.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija razmatra konkretne mjere kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice migrantske krize.

On je dodao da očekuje, kada mjere budu definirane, da će premijer Aleksandar Vučić zakazati sjednicu ureda za koordinaciju služba sigurnosti i da će uskoro građanima biti priopćeno što će Srbija poduzeti. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene