442659
442659
442659
442659
442659

Raste zabrinutost u Srbiji zbog vraćanja migranata iz Mađarske

  • , 07.07.2016., 22:35
  • Autor:
  • komentara

Zbog novih mjera Mađarske koja vraća ilegalne migrante u tranzitnu zonu i u Srbiju, srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zatražio je hitno održavanje sjednice ureda za koordinaciju službi sigurnosti, prenijeli su u četvrtak vojvođanski mediji.

 
 
 
 
Migranti (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Migranti (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Tijekom noći u Srbiju su ušla 334 migranta iz Bugarske i još 158 iz pravca Makedonije, a vjeruje se da je taj broj znatno veći, rekao je Vulin u Subotici.

On je izrazio zabrinutost zbog informacija da su „državna tijela Mađarske pokušala ne samo uputiti migrante u tranzitnu zonu, već i vratiti ih na teritorij Srbije bez ikakvog pravnog temelja i uporišta u međunarodnom pravu“.

Vulin je istaknuo da je neophodno usvojiti konkretne mjere za zaštitu teritorija Srbije i njezina stanovništva, prenijeli su agencija Tanjug i Radio televizija Vojvodine (RTV).

U Prihvatnom centru u Subotici u proteklih tjedan dana zbrinuto je oko 2.800 migranata, a dnevno kroz centar prođe njih 400, koji kasnije nastavljaju put ka Europskoj uniji.

"Oni se sami vraćaju s graničnih prijelaza, borave par dana u ovom prihvatilištu zatraže pomoć i odlaze ponovno na granični prijelaz. Vidjet ćemo kako će posljednja odluka Mađarske utjecati na sve ovo" rekao je član radne skupine za migracije Milimir Vujadinović.

Mađarska vlada je ovoga tjedna počela primjenjivati odluku po kojoj se migranti koji se zateknu u zoni 8 kilometara od granice Mađarske i Srbije vraćaju u tranzitne zone iza zaštitne ograde koju je Mađarska podigla prošle godine.

RTV prenosi kako je od tada primjetan veći broj izbjeglica i migranata u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

„Na putu od prihvatnog centra do graničnih prijelaza Kelebija i Horgoš kreću se manje skupine migranata. Uglavnom idu ka improviziranim logorima na granici s Mađarskom u nadi da će uspjeti preći u EU“, navodi se u izvješću RTV-a.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija razmatra konkretne mjere kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice migrantske krize.

On je dodao da očekuje, kada mjere budu definirane, da će premijer Aleksandar Vučić zakazati sjednicu ureda za koordinaciju služba sigurnosti i da će uskoro građanima biti priopćeno što će Srbija poduzeti. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se