Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sve snimljeno

VIDEO Raste strah da IS ima još jedno oružje u svojim rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni video još nema službenu potvrdu.

Raste strah da borci islamske države imaju još jedno oružje u svojim rukama - kokain. U javnost je, naime, izašla snimka koja prikazuje veliku količinu kokaina u domu vođe IS-a Emira Abu Zahra u Kobaniju, a uz drogu su smješteni nož i laptop, piše news.com.au.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Uz pomoć psa Među voćem pronađen kokain vrijedan 800 milijuna eura: Dio pošiljke bio je namijenjen Hrvatskoj

Organizacija koja je objavila video tvrdi kako čelnici navodno dijele drogu militantima za habrost, a kurdski borci tvrde da pronalaze tablete i šprice na tijelima ubijenih boraca IS-a.

Video koji još nema službenu potvrdu, nadovezuje se na tvrdnje iz studenog prošle godine prema kojima se svake godine milijarde dolara vrijedan kokain porukrijumčari u Europu rutama koje kontroliraju terorističke skupine koje su se obvezale na potporu Islamskoj državi.

Od dobiti se navodno financiraju oklopna vozila, rakete i oružje.

Predviđanja CIA-e iz 2000. godine: Pročitajte koja su im se ostvarila

Prema tvrdnjama španjolskih obavještajnih izbora, skupine džihadista, među kojima i IS, drogu koriste za financiranje svojih planova u Iraku i Siriji. Oko petina onih koji su završili u pritvoru u Španjolskoj zbog kršenja zakona o terorizmu ranije su služili zatvorske kazne zbog krijumčarenja droge ili krivotvorenja dokumenata.

Profesor Greg Barton kaže da je teško znati u kojoj mjeri Islamska država sudjeluje u trgovini drogom, no skupina je bila nemilosrdna u iskorištavanju mogućnosti da zaradi novac, bilo traženjem otkupnina za otete ili preuzimanjem kontrole nad naftnim poljima.

Čin koji je razljutio džihadiste: Oteli desetke ljudi

'Znamo da su uključeni u širok raspon nezakonitih poslova, i znamo da nemaju grižnju savjesti zbog toga', tvrdi profesor.

Iako je šverc droge u suprotnosti s ideologijom Islamske države, stručnjaci se slažu da militantima u ovom slučaju cilj opravdava sredstvo.

Iako su krijumčarenje droge, oružja i alkohola zabranjeni u islamu, borci Islamske države na to gledaju kao na borbu za veći džihad. U ratnim vremenima uvjereni su da im je više toga dopušteno kako bi postigli svoje ciljeve.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene