Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utemeljitelj SSSR-a

Raste mu popularnost: Za 51 posto Rusa Lenjin je pozitivac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U odnosu na 2006. godinu 11 posto Rusa više misli da je Lenjinova uloga bila pozitivna. Dok ih 38 posto smatra da je imao prilično pozitivnu ulogu, njih 13 posto smatra je u potpunosti pozitivnom.

51 posto Rusa smatra da je utemeljitelj SSSR-a Vladimir Lenjin odigrao pozitivnu ulogu u nacionalnoj povijesti, što je za 11 posto više nego 2006., pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u utorak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraživanje Svaki peti radnik osjeća se diskriminiranim: Što rade poslodavci? Tko su najpopularniji ministri - 4 Najbolji i najgori Veliko istraživanje: Čak petorica ministara popularnija su od premijera. Za jednog člana Vlade 65 posto građana nikad nije ni čulo

Za 38 posto ispitanih Rusa 'Lenjin je odigrao prilično pozitivnu ulogu u nacionalnoj povijesti', a za 13 posto njegova je uloga bila 'u potpunosti pozitivna', pokazalo je istraživanje što ga je krajem ožujka proveo neovisni institut Levada na uzorku od 1603 ispitanika u 45 ruskih regija.

Prema rezultatima iz 2006., Lenjina je 'pozitivcem' smatralo samo 40 posto stanovnika.

Iako oštećen, Lenjin je još na nogama!

26 posto ispitanih danas smatra da je Lenjinova uloga 'prilično negativna' ili 'sasvim negativna' u odnosu na 36 posto prije šest godina.

Gotovo 60 posto osoba starijih od 55 godina cijeni Lenjina, no i 40 posto Rusa mlađih od 30 misli da je on bio pozitivna osoba, kazao je sociolog iz instituta Levada Aleksej Levinson.

'Kremlj često ističe simbole sovjetske stabilnosti potičući na taj način ponovni rast interesa stanovništva za to razdoblje, osobito za lik i djelo Vladimira Lenjina', objasnio je Levinson.

Balzamirano tijelo oca boljševičke revolucije, rođenog na današnji dan prije 144 godine, od njegove smrti 1924. do danas izloženo je u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene