Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozdravio dogovor

Rasmussen: Nato će jamčiti sigurnost diljem Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozravio je u petak dogovor između Srbije i Kosova i potvrdio da će Savez i dalje jamčiti sigurnost na cijelom području Kosova.

"Čestitam svim stranama na njihovu konstruktivnom pristupu u pronalaženju trajnog rješenja u okviru dijalgoa Beograda i Prištine i pohvaljujem barunicu Ashton što je pomogla dvjema strananma u pronalaženju uzajamno prihvatljivog rješenja", priopćio je Rasmussen.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci usuglasili su i parafirali u petak u Bruxellesu sporazum o normalizaciji odnosa uz posredovanje visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Oba izaslanstva razgovarala su tijekom dana i s Rasmussenom.

Srbijanska strana tvrdi da je na sastanku uspjela osigurati da kosovske snage sigurnosti ne smiju stupiti na područje zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova bez suglasnosti NATO-a i lokalne srpske zajednice.

>> Srbija i Kosovo postigli sporazum o normalizaciji odnosa! Evo što je dogovoreno!

Rasmussen u priopćenju navodi da će "NATO nastaviti osiguravati sigurno okruženje diljem Kosova". "Kao što smo i do sada činili, NATO i posebice KFOR spremni su podržati provedbu ovoga sporazuma najbolje što mogu unutar svoga sadašnjeg mandata", navodi Rasmussen.

Parafirani sporazum od ukupno 15 točaka predviđa uspostavu zajednice četiriju općina sa srpskom većinom - Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečane i Leposavić. Ta zajednica će imati statut, a njezine ovlasti bit će u skladu s europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i s kosovskim zakonima.

Zajednica će imati regionalnu policiju, koja će biti u sastavu kosovske policije. Zapovjednika regionalne policije, koji mora biti kosovski Srbin, imenovat će kosovsko ministarstvo unutarnjih poslova s liste koju će sastaviti načelnici općina na sjeveru Kosova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Danka Ilić "Danas si trebala..." Oglasila se majka malene Danke: "Ljubavi naša, nisu nam dali da budemo sretni..." Slika nije dostupna Sporazum o Kosovu EU bez komentara dok ne dobije službeni odgovor iz Beograda

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene